Veterinary Archives, Vol. 89 No. 2, 2019.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0096
Utjecaj prirodnog propolisa na biokemijske parametre u serumu odbijene prasadi
Ivana Stolić
; Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović
; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Gordan Mršić
; The Ministry of the Interior of the Republic of Croatia, Zagreb, Croatia
Ksenija Vlahović
; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Danijel Špoljarić
; Department of Veterinary Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Svrha ovoga istraživanja bila je odrediti utjecaj prirodnog propolisa na razvoj odbijene prasadi (križanaca između pasmina švedski landras i jorkšir) praćenjem odabranih biokemijskih parametara (ukupni proteini, albumini, ALP, AST, ALT, GGT, glukoza, urea, kolesterol i trigliceridi). Šezdeset prasadi podijeljeno je u dvije skupine. Prasad u kontrolnoj skupini hranjena je standarnom krmnom smjesom za odbijenu prasad (SKS), dok je standardna krmna smjesa prasadi u eksperimentalnoj skupini svakodnevno bila obogaćena propolisom u količini od 1 g/kg krmne smjese. Obje su skupine hranjene ad libitum. Hranjenje, smrtnost i biokemijski parametri iz seruma praćeni su periodično. Dodatak propolisa nije znatnije utjecao na konačnu masu, ali je smanjio broj proljeva. U odnosu na kontrolnu, u eksperimentalnoj skupini razina ALP-a, GGT-a, uree, kolesterola i triglicerida porasla je, dok se koncentracija albumina smanjila. Istraživanje je pokazalo da propolisom obogaćena hrana pozitivno djeluje na zdravlje, što može dugoročno omogućiti brži rast zdravijih i težih životinja.
Keywords
prasad; prirodni propolis; rast; izoflavonoidi
Hrčak ID:
220026
URI
Publication date:
15.4.2019.
Visits: 1.767 *