Veterinary Archives, Vol. 89 No. 2, 2019.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0150
Varijacije ukupne razine sijalične kiseline u bubrezima, jetri i slezeni imunizirane kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss)
Marzieh Heidarieh
orcid.org/0000-0003-2097-960X
; Nuclear Agriculture Research School, Nuclear Science and Technology Research Institute, Karaj, Iran
Saeed Moodi
; Faculty of Animal Science and Fisheries, Department of fisheries, University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Mazandaran, Iran
Omid Safari
; Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources and Environment, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
Abstract
Cilj ovoga istraživanja bio je procijeniti učinak ozračenog trofonta Ichthyophthirius multifiliis i nanočestica alginata / kalcijeva fosfata na ukupnu razinu sijalične kiseline u bubrezima, jetri i slezeni imunizirane kalifonijske pastrve. Uzeti su uzorci 15 riba iz pokusne i kontrolne skupine 30 dana nakon imunizacije. Uzorci tkiva su homogenizirani i centrifugirani. Ukupna razina sijalične kiseline u uzorcima tkiva utvrđena je komercijalnim kitom za kvantifikaciju. U pokusnim skupinama u usporedbi s kontrolnom utvrđen je statistički znakovit porast ukupne razine sijalične kiseline u bubregu, jetri i slezeni. Imunopotporni učinci sijalične kiseline prikazani su porastom ukupne razine sijalične kiseline u bubrezima, jetri i slezeni imunizirane ribe. Također, statistički znakovit porast ukupne razine sijalične kiseline u kalifonijske pastrve kojoj su davane nanočestice kalcijeva fosfata, mogao bi se povezati sa sposobnošću postranog lanca glicerola sijalične kiseline za vezanje kalcija. Rezultati ovoga istraživanja pokazali su da sijalična kiselina može posredovati u razvoju dugocirkulirajućih nanonositelja kako bi se pospješila imunizaciju riba.
Keywords
nanočestice alginata; nanočestice kalcijeva fosfata; ukupna razina sijalične kiseline; kalifornijska pastrva; gama-ozračen Ichthyophthirius multifiliis
Hrčak ID:
220036
URI
Publication date:
15.4.2019.
Visits: 1.498 *