Oeconomica Jadertina, Vol. 9 No. 1, 2019.
Preliminary communication
Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost
Helga Maškarin Ribarić
; Faculty of Tourism and Hospitality Management,
University of Rijeka
Abstract
U ovom se radu bolovanja, kao oblik apsentizma, promatraju u kontekstu njihova negativnog utjecaja na rezultate poslovanja, s posebnim osvrtom na produktivnost, i to na razini ukupnog gospodarstva te posebno za ugostiteljstvo kao ključni dio turizma koji uvelike „pogoni“ ukupno hrvatsko gospodarstvo. U tu su svrhu analizirani i uspoređeni podaci o bolovanjima na razini Europske unije i Hrvatske, a unutar hrvatskoga gospodarstva posebno su analizirani podaci za ugostiteljstvo. Metodom HCA procijenjeni su gubici produktivnosti zbog bolovanja za hrvatsko gospodarstvo te je provedena usporedba efekata bolovanja na bruto dodanu vrijednost (BDV) između ugostiteljstva i sveukupnoga hrvatskoga gospodarstva. Rezultati analize upućuju na velik negativan utjecaj bolovanja na postignutu produktivnost (1,276 % BDV-a RH), ali i znatno povoljniju situaciju u ugostiteljstvu u odnosu na ukupan prosjek za Hrvatsku.
Keywords
apsentizam; bolovanja, turizam; ugostiteljstvo; gubitak produktivnosti
Hrčak ID:
220759
URI
Publication date:
5.6.2019.
Visits: 1.825 *