Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.21857/mnlqgc0koy

FIJUMANSKI NA TANJURU. Etimološka i leksikološka analizafijumanskoga kulinarskog nazivlja

Nina Spicijarić Paškvan orcid id orcid.org/0000-0001-9833-7936 ; Croatian Academy of Science and Arts, Institute for Historical and Social Sciences in Rijeka, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 525 Kb

page 55-75

downloads: 794

cite


Abstract

Cilj je u ovome radu popisati te etimološki i leksikološki obraditi lekseme kojima
se imenuju kuhana, tj. termički obrađena jela u fijumanskom idiomu. Budući da se u
kulinarstvu odražava kultura i tradicija određenoga kraja, a jezik je odraz izvanjezične
stvarnosti, polazi se od hipoteze da će u dobivenoj građi biti zastupljeni svi jezični
slojevi prisutni u gradu Rijeci tijekom povijesti. Pritom se misli na slavenski, germanski,
mađarski i romanski sloj. Građa je prikupljena ispitivanjem izvornih govornika uz
pomoć prethodno pripremljenoga upitnika.

Keywords

fijumanski; kuhana jela; kulinarstvo; romanizmi; slavizmi; germanizmi; hungarizmi

Hrčak ID:

220825

URI

https://hrcak.srce.hr/220825

Publication date:

4.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.763 *