Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15644/asc53/2/3

Utjecaj vremena i temperature na ukupni antioksidacijski kapacitet pri čuvanju sline, ukupni oksidacijski status i indeks oksidacijskog stresa

Josi Karla Amadeu ; Post-Graduate Program in Dentistry, Stomatology Department, Federal University of Paraná, Curitiba, PR, Brazil
Aline Louise Lemes ; Post-Graduate Program in Dentistry, Stomatology Department, Federal University of Paraná, Curitiba, PR, Brazil
Juliana Lucena Schussel ; Post-Graduate Program in Dentistry, Stomatology Department, Federal University of Paraná, Curitiba, PR, Brazil; Stomatology Department, Oral Biochemistry Laboratory - LABIO, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR, Brazil
José Miguel Amenábar orcid id orcid.org/0000-0001-9755-6870 ; Post-Graduate Program in Dentistry, Stomatology Department, Federal University of Paraná, Curitiba, PR, Brazil; Stomatology Department, Oral Biochemistry Laboratory - LABIO, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR, Brazil


Full text: croatian pdf 222 Kb

page 119-124

downloads: 255

cite

Full text: english pdf 222 Kb

page 119-124

downloads: 1.386

cite


Abstract

Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je usporediti utjecaj kratkotrajnog skladištenja sline na dvjema različitim temperaturama na stabilnost ukupnog antioksidacijskog kapaciteta (TAC) i ukupnog oksidacijskog statusa (TOS) te na indeks oksidacijskog stresa (OSI). Materijali i metode: Uzorak sline za ispitivanje prikupljen je od 20 zdravih dobrovoljaca. Alikvot je odabran za trenutačnu analizu, a ostatak je bio pohranjen 120 dana na temperaturama od -20 °C i -80 °C. Analize su obavljene nakon 15, 30, 45, 60, 90 i 120 dana. Određivanje TOS-a i TAC-a provedeno je kolorimetrijskim metodama. Rezultati: Rezultati pokazuju da su se na obje temperature skladištenja mogli očuvati oksidansi i antioksidansi do 60 dana i da su im, u usporedbi sa svježim uzorcima, razine ostale slične. Pri uspoređivanju različitih temperatura skladištenja u svakoj vremenskoj točki, nisu uočene statistički značajne razlike. Naposljetku, OSI je ostao konstantan tijekom skladištenja na objema temperaturama, bez statistički značajnih razlika. Rezultati su izraženi kao srednja vrijednost ± standardna pogreška. Statistička analiza obavljena je analizom varijance (ANOVA) te Bonferronijevim i t-testom. P-vrijednost <0,05 prihvaćena je kao statistički značajna. Zaključak: Obje temperature bile su u stanju održati slične razine TOS-a i TAC-a u uzorcima svježe sline. Zato su pouzdani za procjenu oksidativnog/oksidacijskog stresa do 60 dana.

Keywords

slina; zamrzavanje; antioksidansi; oksidativni stres

Hrčak ID:

220897

URI

https://hrcak.srce.hr/220897

Publication date:

10.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 2.322 *