Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.10

PROIZVODNI POKAZATELJI BROJLERA HRANJENIH DODATKOM PROPOLISA I PČELINJEGA PELUDA

Ivana Prakatur ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Ivan Miškulin orcid id orcid.org/0000-0001-7238-2341 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Medicine Osijek, Josipa Huttlera 4, Osijek, Croatia
Dalida Galović orcid id orcid.org/0000-0002-2162-3499 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Božica Lachner ; DVM - Agricultural Food Company Valpovo Ltd., A. B. Šimića 27, Valpovo, Croatia
Matija Domaćinović ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 368 Kb

page 69-75

downloads: 727

cite


Abstract

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati učinak hranidbe uz dodatak propolisa i/ili pčelinjega peluda na proizvodne pokazatelje brojlera. Ovaj pokus proveden je na 200 brojlera provenijencije Ross 308 ravnomjerno raspoređenih po spolu, koji su bili podijeljeni u pet skupina. Tijekom cijeloga pokusa kontrolna je skupina brojlera bila hranjena krmnom smjesom, dok su pokusne skupine brojlera hranjene istom krmnom smjesom uz dodatak propolisa i pčelinjeg peluda, svakim dodatkom zasebno ili u kombinaciji u određenome omjeru. Prosječne vrijednosti tjelesne mase brojlera bile su znatno više 7. (p=0,001), 14., 21., 28., 35. (p<0,001) i 42. (p=0,002) dana tova u pokusnim skupinama brojlera u usporedbi s kontrolnom skupinom. Prosječne vrijednosti prirasta bile su znatno više 1. (p<0,001), 2. (p=0,002), 3. (p< 0,001), 4. (p= 0,029) i 5. (p=0,009) tjedna tova u pokusnim skupinama brojlera u usporedbi s kontrolnom skupinom. Ovo istraživanje je nedvojbeno pokazalo kako propolis i pčelinji pelud imaju značajan pozitivan učinak na proizvodne pokazatelje brojlera.

Keywords

hranidba brojlera; pčelinji pelud; prirast tjelesne mase; proizvodni pokazatelji; propolis; tjelesna masa

Hrčak ID:

221100

URI

https://hrcak.srce.hr/221100

Publication date:

14.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.740 *