Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0303
Usporedba utjecaja odabranih probiotičkih sojeva na promjene u koncentraciji rezidua organokloriranih pesticida u fermentiranim napitcima od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom hladnog skladištenja
Agata Witczak
orcid.org/0000-0002-7705-2138
; West Pomeranian University of Technology, Faculty of Food Science and Fisheries, Department of Toxicology, Szczecin, Poland
Anna Mituniewicz-Małek
; West Pomeranian University of Technology, Faculty of Food Science and Fisheries, Department of Dairy Technology and Food Storage, Szczecin, Poland
Abstract
U ovom je radu ispitivan utjecaj odabranih probiotičkih monokultura na smanjenje koncentracije rezidua organokloriranih pesticida (OCP) tijekom skladištenja fermentiranih napitaka od kravljeg i kozjeg mlijeka. Tijekom hladnog skladištenja dodatak monokultura ili mješovitih kultura probiotičkih sojeva klasično proizvedenim jogurtima rezultirao je snižavanjem koncentracije OCP u ispitivanim uzorcima. Produljenjem perioda skladištenja na 14 dana došlo je do dodatnog snižavanja analiziranih rezidua. Veći pad koncentracije rezidua pesticida zabilježen je u jogurtima koji su sadržavali mješovitu kulturu (Lb. Acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12) nego u uzorcima koji su sadržavali samo soj LA-5. Takvi trendovi su utvrđeni u svim uzrocima s mješovitom probiotičkom kulturom, neovisno o vrsti mlijeka korištenoj za njihovu proizvodnju. Najveći pad koncentracije pesticida zabilježen je tijekom 14 dana hladnog skladištenja i kretao se između 39 % to 20,7 %, te je bio nešto viši u uzorcima kozjeg jogurta.
Keywords
fermentirani napitci; probiotičke bakterije; Lb. acidophilus; Bifidobacterium; rezidue organokloriranih pesticida (OCP)
Hrčak ID:
221477
URI
Publication date:
1.7.2019.
Visits: 2.400 *