Skip to the main content

Review article

UNO i QUARTET jaja obogaćena funkcionalnim sastocima

Gordana Kralik ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Full text: croatian pdf 359 Kb

page 283-284

downloads: 195

cite


Abstract

S obzirom da na našem tržištu ne postoje proizvodi obogaćeni selenom, luteinom i vitaminom E, a briga za zdravlje i konzumiranje dizajniranih prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani sve je popularnija, smatramo da predloženi proizvod ima potencijala za plasman na tržište. Na bazi optimiranih modelnih formulacija dizajnirane hrane, proizvode se se jaja s optimiranim antioksidativnim svojstvima. Na tržištu Republike Hrvatske postoje samo omega-3 jaja čijom konzumacijom preventivno djelujemo na zdravlje krvožilnog sustava, a novi proizvod dodatno sadržava selen, lutein i vitamin E, za koje je također utvrđeno pozitivno djelovanje na zdravlje. Hranidbom kokoši nesilica dizajniranom smjesom proizvedeno je jaje s povećanim udjelima omega-3 masnih kiselina, selenom, luteinom i vitaminom E u odnosu na konzumna jaja prisutna na tržištu Republike Hrvatske.

Keywords

jaja; antioksidativna svojstva; omega-3

Hrčak ID:

221882

URI

https://hrcak.srce.hr/221882

Publication date:

16.5.2019.

Visits: 735 *