Review article
UNO i QUARTET jaja obogaćena funkcionalnim sastocima
Gordana Kralik
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Abstract
S obzirom da na našem tržištu ne postoje proizvodi obogaćeni selenom, luteinom i vitaminom E, a briga za zdravlje i konzumiranje dizajniranih prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani sve je popularnija, smatramo da predloženi proizvod ima potencijala za plasman na tržište. Na bazi optimiranih modelnih formulacija dizajnirane hrane, proizvode se se jaja s optimiranim antioksidativnim svojstvima. Na tržištu Republike Hrvatske postoje samo omega-3 jaja čijom konzumacijom preventivno djelujemo na zdravlje krvožilnog sustava, a novi proizvod dodatno sadržava selen, lutein i vitamin E, za koje je također utvrđeno pozitivno djelovanje na zdravlje. Hranidbom kokoši nesilica dizajniranom smjesom proizvedeno je jaje s povećanim udjelima omega-3 masnih kiselina, selenom, luteinom i vitaminom E u odnosu na konzumna jaja prisutna na tržištu Republike Hrvatske.
Keywords
jaja; antioksidativna svojstva; omega-3
Hrčak ID:
221882
URI
Publication date:
16.5.2019.
Visits: 735 *