Skip to the main content

Professional paper

"Geovision"- izravna metoda geološkog istraživanja produktivnih ležišta ugljikovodika

Kanataev Jurij Alekseevič ; Udruženja poduzeća visokih tehnologija "Panjshir-Alkor" Kanatayeva Yu.A


Full text: croatian pdf 2.813 Kb

page 41-45

downloads: 293

cite

Download JATS file


Abstract

„Geovision“ tehnologija, koju su razradili ruski znanstvenici, temelji se na konceptu „Microlepton“ čestica, a rezultat je suvremenih istraživanja te počiva na primjeni fizike čestica koje se temelje na teoriji slabih sila. Koncept se također temelji na Bohrovom modelu atoma uključujući i novu primjenu „Microlepton“ čestica, koje se nalaze u orbiti oko elektrona, nukleusa kao i unutar njega te u prostoru između atoma (slobodni leptoni).
Pod određenim uvjetima mogu se registrirati subatomska polja geoloških objekata. Prilikom fotografiranja dijela Zemlje iz svemirskog satelita, slika se snima na vidljivu sliku Zemljine površine, kao i nevidljivo subatomsko zračenje različitih geoloških objekata na površini i unutar Zemlje. U procesu posebne obrade - vizualizacije - ova nevidljiva subatomska slika se filtrira posebnim filtrom za željenu supstancu i prenosi u optički raspon, odnosno postaje vidljiv. Razvijeni su posebni subatomski filtri za naftu, vodu, zlato, dijamante i druge minerale. Nakon vizualizacije moguće je dobiti distribuciju obećavajućih područja pojavljivanja željenog minerala u istraživanom području, rangirati ih prema izgledima i izdvojiti područja za daljnje detaljne studije.
Izvođenje terenskih radova na helikopteru s prijenosnom opremom Geo-SCAN ML 1P i bilježenje glavnih pokazatelja subatomskih anomalija omogućuje definiranje prostornog položaja geoloških objekata, nositelja zaliha ugljikovodika i drugih mineralnih sirovina. Kompleksna analiza, interpretacija dobivenih informacija i usporedba s drugim geološkim i geofizičkim metodama, omogućuje konture željenih geoloških objekata, otkrivanje točaka maksimalnog intenziteta, preporučenih za bušenje, procjenu dubina i potencijala ležišta.

Keywords

„Geovision“ tehnologija; „Microlepton“ čestica; istraživanje ugljikovodika

Hrčak ID:

222603

URI

https://hrcak.srce.hr/222603

Publication date:

15.7.2019.

Visits: 692 *




Uvod

Metoda geološkog istraživanja Geovision (u daljnjem tekstu metoda) je uspješno testirana na 47 područja na moru i na kopnu u potrazi za ugljikovodicima i na 38 objekata korisnih minerala. Primjerice, metoda je uspješno primijenjena na području Avedyarskaya plinsko kondenzatnog polja Yambursko RAO Gazprom, a najuspješnije na naftnom polju Arigolsko u vlasništvu OAO Slavneft, danas podružnica OAO Gazpromneft. Rezultati polja Arigolsko mogu uvjeriti sve zainteresirane u nužnost primjene metode Geoservis, jer je naša vizija naftnih ležišta iz 1998. godine na 98% se podudara s površinom lociranih proizvodnih bušotina u razdoblju 1998.-2009. Naravno, u to vrijeme nitko nije mogao pretpostaviti da će se sva nafto-plinska područja “Arigole” prepoznata od naše strane na licencijskom području od 13,3 tisuća km2. pretvoriti u eksploatacijska područja s proizvodnim bušotinama. Gotovo više od polovice porasta proizvodnje nafte kompanije Slavneft tijekom posljednjih 5-7 godina temelji se na proširenju eksploatacijskih područja polja Arigolsko, pri čemu taj porast proizvodnje ugljikovodika izravno je uvjetovan rezultatima našeg rada. Na temelju rezultata testiranja obavljenog prema navedenoj metodi na površini većoj > 20 tisuća. km.2, naftna tvrtka Sibneft (danas OAO Gazpromneft) je počela aktivno raditi na proširenju granica polja ugljikovodika u Tjumenskoj regiji, što je rezultiralo povećanjem proizvodnje nafte općenito. Po našem mišljenju, to licencijsko područje, koje je ranije pripadalo kompaniji Noyabrskneftegaz, još uvijek ima dovoljno rezervi za proširenje nafto-plinskog područja. Zadnji posebno pozitivni rezultati primjene nove metode su postignuti na području Republike Kalmikije. Nova područja naftnog i plinskog potencijala dobivena u prvoj fazi (u prvoj fazi u obliku perspektivnih područja) dobivena novom metodom imaju vrlo dobru korelaciju s seizmičkim podacima i drugim tradicionalnim metodama. Slične radove Udruženje poduzeća visokih tehnologija "Panjshir-Alkor" Kanatayeva Yu.A. danas provodi na sjeveru Omske oblasti (površina objekta iznosi 6 tisuća km2) i na području Irkutske oblasti (200 km2). Uspješno je provedena prva faza istraživanja, identificirano je pet perspektivnih područja koja imaju veliku vjerojatnost naftnih ležišta. Sklopljen je ugovor za drugu fazu radova.

naftaiplin-41-45-g1.png naftaiplin-41-45-g2.png

References


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.