Skip to the main content

Review article

Nepovoljne reakcije hrane na probavni sustav i kožu u pasa

Korina Cavor ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, Hrvatska
Dalibor Potočnjak ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nikša Lemo ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 362 Kb

page 19-30

downloads: 789

cite


Abstract

Nepovoljne reakcije na hranu predstavljaju svaki oblik neželjene i nepredvidljive reakcije na pojedine alergene iz hrane. U osnovi ih di- jelimo na prave imunosno uvjetovane alergije te reakcije preosjetljivosti na određene sastoj- ke hrane, odnosno intoleranciju na hranu. Intolerancija na hranu uključuje različite oblike nepovoljnih reakcija: idiosinkraziju, toksičnost hrane/trovanje hranom, anafilaktičku, metaboličku te farmakološku reakciju na hranu. U tipičnom obliku intolerancija na hranu manife- stira se gastrointestinalnim simptomima, naj- češće proljevom i povraćanjem. S druge strane, alergija ili preosjetljivost na hranu imunosno je posredovana reakcija, uglavnom se radi o preosjetljivosti tipa I posredovanoj imunoglo- bulinima E (IgE), a promjene na koži praćene izrazitim pruritusom glavni su oblik manifestacije ovog tipa nepovoljnih reakcija na hra- nu. Pojava nesezonskog pruritusa u pasa u kombinaciji s gastrointestinalnim simptomima povećava sumnju na nepovoljne reakcije na hranu. Psi najčešće razviju alergiju na sastojke kojima su i najčešće izloženi, a oni uključuju: govedinu, piletinu, kukuruz, pšenicu i mliječne proizvode. U kliničkoj praksi alergije na hra- nu kod pasa često ostanu nedijagnosticirane, a neki od razloga tome su sljedeći: istovremena prisutnost kliničkih znakova drugih alergijskih stanja ili poremećaja, prisutnost sekundarnih bakterijskih infekcija koje prikrivaju primarnu kliničku sliku, nepotpuna ili netočna anamne- za dobivena od vlasnika, nedostatak dostupnih dijagnostičkih testova. Ukoliko se vlasnici od- luče za hranu pripremljenu kod kuće, važno je zadovoljiti osnovne nutritivne potrebe psa s obzirom na sadržaj proteina i ugljikohidrata te nadomjestiti pojedine vitamine i minerale defi- citarne kod ovog oblika prehrane. Unatoč tome što zahtijeva velik trud i posvećenost vlasnika, a i sama provedba je dugotrajna, eliminacij- ska i provokacijska dijeta još uvijek se smatra jedinim adekvatnim načinom identifikacije pojedinog alergena, odnosno dijagnosticiranja preosjetljivosti na hranu. Dugoročna terapija nepovoljnih reakcija na hranu, bez obzira radi li se o intoleranciji na hranu ili specifičnoj pre- osjetljivosti, temelji se na izbacivanju inkrimini- rajuće namirnice iz prehrane pacijenta. Uspješnost terapije ovisit će o temeljitom i dosljednom provođenju eliminacijske i provokacijske dijete uz neizostavnu suradnju i dobru komunikaciju između veterinara i vlasnika životinje. Ukoliko se poremećaj točno identificira te liječi adekvat- nom eliminacijskom dijetom, prognoza nepo- voljnih reakcija na hranu u pravilu je povoljna.

Keywords

intolerancija na hranu; probavni sustav; koža; pas

Hrčak ID:

222789

URI

https://hrcak.srce.hr/222789

Publication date:

11.2.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.013 *