Skip to the main content

Review article

Salicilna kiselina - lijek s različitim ljekovitim svojstvima

Ines Varga orcid id orcid.org/0000-0002-1089-9086 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Đurđica Božić Luburić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Varenina ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Nina Bilandžić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 394 Kb

page 413-422

downloads: 5.587

cite


Abstract

Salicilati predstavljaju skupinu najčešće korištenih lijekova za ublažavanje boli, snižavanje temperature te smanjenje upale. Najvažniji predstavnik ove skupine je proizvedeni salicilat acetilsalicilna kiselina poznatiji pod nazivom AspirinTM, jedan od najprodavanijih lijekova na tržištu. Osnovna supstanca salicilata je salicilna kiselina koja je pronađena u kori vrbe, ali i u drugim biljkama poput prave končare te u voću, povrću, začinima i slično. Salicilna kiselina je biljni hormon i nalazi se u biljci u dva različita oblika: slobodni i vezani. Sudjeluje u različitim procesima (fotosinteza, klijanje, cvjetanje, respiracija, starenje, obrana biljke i slično). Koristi se u farmaceutskoj industriji u pripremi acetilsalicilne kiseline i kozmetičkoj industriji u kremama za liječenje bradavica, žuljeva, akni i različitih drugih kožnih promjena. Uvelike se primijenjuje kao antiseptik i keratolitik. Zajedno s ostalim salicilatima može se naći u različitim prehrambenim proizvodima. Salicilna kiselina se često može naći u mlijeku i mliječnim proizvodima gdje se koristi kao konzervans. Sirovo meso ima vrlo nisku razinu salicilata dok u jajima nisu pronađeni salicilati. Međutim, većina žitarica sadržava znatne količine salicilata. Ustvrđeno je da kuhanje ima znatan utjecaj na sadržaj salicilata u prehrambenim proizvodima. Kuhanjem graha, brokule ili cvjetače ustvrđen je znatno manji sadržaj salicilata nego u sirovom povrću.

Keywords

salicilna kiselina; kora vrbe; biljni hormon; aditiv; hrana; mlijeko; mliječni proizvodi

Hrčak ID:

223213

URI

https://hrcak.srce.hr/223213

Publication date:

8.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 7.372 *