Skip to the main content

Original scientific paper

Usporedba perioperacijskih neželjenih učinaka kod bilateralne i unilateralne spinalne anestezije

Luka Đulabić
Višnja Nesek Adam
Katarina Šakić
Maja Karaman Ilić
Ivan Šklebar


Full text: english pdf 369 Kb

page 23-31

downloads: 110

cite

Full text: croatian pdf 369 Kb

page 23-31

downloads: 240

cite


Abstract

Hemodinamske promjene tijekom spinalne anestezije izravno su povezane s veličinom simpatičke blokade. Unilateralnom spinalnom anestezijom, u odnosu na standardnu bilateralnu spinalnu anesteziju, postiže se manja blokada simpatikusa, a neželjeni se učinci mogu izbjeći. Svrha je ovoga istraživanja usporediti učestalost neželjenih učinaka kod unilateralne i standardne bilateralne spinalne anestezije. U istraživanje je bilo uključeno 52 bolesnika statusa ASA I i II predviđenih za elektivni kirurški zahvat spinalnom anestezijom na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje i Klinici za kirurgiju Kliničke bolnice „Sveti Duh” u Zagrebu. Bolesnici su slučajnim odabirom podijeljeni u dvije skupine. U skupini US (n = 26) bolesnici su podvrgnuti unilateralnoj spinalnoj anesteziji s hiperbaričnom anestetičkom otopinom (5 mg 0,5 %-tnoga levobupivakaina, 50 μg fentanila i 1 mL 10 %-tne glukoze). Skupina BS (n = 26) bolesnika podvrgnuta je bilateralnoj spinalnoj anesteziji s 3 mL izobaričnoga 0,5 %-tnog levobupivakaina (15 mg). Poslije operacije neželjeni učinci kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje, problemi s mokrenjem te vrijeme prestanka motoričkoga bloka i vrijeme prvoga ustajanja praćeni su anketama. Praćeni su i podaci o pojavi hipotenzije i bradikardije tijekom anestezije. U usporedbi s bilateralnom spinalnom anestezijom vrijeme do povratka mišićne snage (2,9 ± 1,1 sat prema 4,2 ± 1,4 sata, p < 0,001) i vrijeme prvoga ustajanja (9,9 ± 7,2 sata prema 19,8 ± 6,9 sati, p < 0,001) kraće je u bolesnika koji su anestezirani unilateralnom spinalnom anestezijom. Učestalost problema s mokrenjem također je manja u toj skupini (2 prema 9, p = 0,017), a stupanj zadovoljstva anestezijom veći (20 prema 13, p = 0,044).
Zaključuje se da unilateralna spinalna anestezija smanjuje učestalost problema s mokrenjem i da je povezana s bržim oporavkom i većim zadovoljstvom bolesnika nego standardna bilateralna spinalna anestezija.

Keywords

Spinalna anestezija – neželjena djelovanja, metode, statistički i brojčani podaci; Anestetici; Hipotenzija; Bradikardija

Hrčak ID:

224416

URI

https://hrcak.srce.hr/224416

Publication date:

19.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.386 *