Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2426
Hranidbena vrijednost termički dorađenog bijelog i crnog kruha u hranidbi brojlera
Tajana Krička
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zlatko Janječić
orcid.org/0000-0001-9161-024X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nikola Bilandžija
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dalibor Bedeković
orcid.org/0000-0002-7418-3968
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Voća
orcid.org/0000-0003-1016-3260
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Matin
orcid.org/0000-0002-9949-0278
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Vanja Jurišić
orcid.org/0000-0002-4071-8637
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mateja Grubor
orcid.org/0000-0001-6374-5753
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Rastuća potražnja potrošača za sigurnom i pristupačnom hranom, kao i potreba za održivom opskrbom hranom prisilit će proizvođače da istraže načine povećanja proizvodnje. Peradarska industrija ima važnu ulogu u osiguravanju održive opskrbe hranom, posebno zato što pilići imaju visoku učinkovitost konverzije hrane u odnosu na druge ptice ili stoku, a pileće meso je hrana niske emisije stakleničkih plinova u usporedbi s drugim izvorima prehrambenih proteina i ima pristupačan izvor proteina s niskim udjelom masti Najvažniji aspekt proizvodnje brojlera je hranidba, koja predstavlja oko 70% ukupnih troškova. Kako bi se olakšala proizvodnja krmnih smjesa za piliće, teži se zamjeni komponentu kukuruza novom, jeftinijom ali kvalitetnijom komponentom. Kao zamjensku komponentu, moguće je koristiti stari kruh čime bi se istovremeno omogućila njegova sanacija. Njegova uporaba u hranidbi brojlera moguća je samo nakon termičke dorade. Temeljem navedenog, ovaj rada obuhvaća mogućnosti korištenja 5 i 10% udjela starog bijelog i crnog kruha, u krmnoj smjesi za brojlere, nakon termičke dorade ekstruzijom. Hranidba s oba tipa starog ekstrudiranog kruha pokazala se zadovoljavajućom i nije utjecala na prirast brojlera pa se općenito, sušeni kruh može koristiti u hranidbi pilića kao djelomična zamjena za kukuruznu komponentu. Iako su se obje vrste kruha pokazale kvalitetne prilikom hranjenja, nešto bolji rezultati dobiveni su u hranidbi s 10% udjela starog crnog kruha.
Keywords
proizvodni pokazatelji brojleri; ekstrudiranje; hranidba; hranidbena vrijednost; stari kruh
Hrčak ID:
225133
URI
Publication date:
10.9.2019.
Visits: 1.441 *