Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417
Sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal različitih dijelova peršina (Petroselinum crispum Mill.)
Nadica Dobričević
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Jana Šic Žlabur
orcid.org/0000-0002-3232-585X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sandra Voća
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Stjepan Pliestić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ante Galić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Azra Delić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sanja Fabek Uher
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
Peršin se od ostalih povrtnih vrsta ističe visokim sadržajem vitamina C. Sadrži minerale, esencijalna ulja, pigmente, polifenole i ostale iz skupine biološki aktivnih spojeva karakterističnih po tome što ispoljavaju visoku antioksidacijsku aktivnost. Peršin se uzgaja i konzumira zbog lisnih plojki i korijena, a najčešća su tri tipa: Petroselinum crispum ssp. tuberosum i Petroselinum crispum ssp. crispum (peršin kovrčavih liski), Petroselinum crispum ssp. neapolitanum (peršin glatkih liski). Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva 6 kultivara peršina: 'Arat', 'Eagle', 'Halblange', 'Rialto', 'Mooskrause' i 'Petra'. Također, utvrditi razlike u nutritivnom sastavu različitih dijelova biljke: lisna plojka, stabljika, korijen. Najveći sadržaj vitamina C u listu (162,09 mg/100 g FW) utvrđen je za kultivar 'Rialto'. U korijenu, kultivari Petroselinum crispum var. tuberosum ('Halblange') imali su veće vrijednosti vitamina C. Najveći sadržaj ukupnih fenola (425,76 mg GAE/100 g FW) utvrđen je u listu kultivara 'Arat'. Najviši sadržaj ukupnih klorofila utvršen je u listu kultivara 'Mooskrause', dok je najniži utvrđen kod kultivara 'Arat'. Prosječne vrijednosti ukupnih klorofila u listu Petroselinum crispum ssp. neapolitanum i Petroselinum crispum ssp. crispum cultivars (0,69 mg/g) ne razlikuju se od proječne vrijednosti Petroselinum crispum ssp. tuberosum kultivara (0,69 mg/g). Svi istraživani kultivari peršina pokazali su visok antioksidacijski kapacitet uslijed značajnog sadržaja bioaktivnih spojeva poput klorofila, karotenoida, fenola, flavonoida, neflavonoida i vitamina C.
Keywords
antioksidacijski kapacitet; kultivari peršina; pigmenti; ukupni fenoli; vitamin C
Hrčak ID:
225152
URI
Publication date:
10.9.2019.
Visits: 2.974 *