Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.3.2417

Sadržaj bioaktivnih spojeva i nutritivni potencijal različitih dijelova peršina (Petroselinum crispum Mill.)

Nadica Dobričević ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Jana Šic Žlabur orcid id orcid.org/0000-0002-3232-585X ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sandra Voća ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Stjepan Pliestić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ante Galić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Azra Delić ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sanja Fabek Uher ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 320 Kb

page 900-910

downloads: 974

cite


Abstract

Peršin se od ostalih povrtnih vrsta ističe visokim sadržajem vitamina C. Sadrži minerale, esencijalna ulja, pigmente, polifenole i ostale iz skupine biološki aktivnih spojeva karakterističnih po tome što ispoljavaju visoku antioksidacijsku aktivnost. Peršin se uzgaja i konzumira zbog lisnih plojki i korijena, a najčešća su tri tipa: Petroselinum crispum ssp. tuberosum i Petroselinum crispum ssp. crispum (peršin kovrčavih liski), Petroselinum crispum ssp. neapolitanum (peršin glatkih liski). Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva 6 kultivara peršina: 'Arat', 'Eagle', 'Halblange', 'Rialto', 'Mooskrause' i 'Petra'. Također, utvrditi razlike u nutritivnom sastavu različitih dijelova biljke: lisna plojka, stabljika, korijen. Najveći sadržaj vitamina C u listu (162,09 mg/100 g FW) utvrđen je za kultivar 'Rialto'. U korijenu, kultivari Petroselinum crispum var. tuberosum ('Halblange') imali su veće vrijednosti vitamina C. Najveći sadržaj ukupnih fenola (425,76 mg GAE/100 g FW) utvrđen je u listu kultivara 'Arat'. Najviši sadržaj ukupnih klorofila utvršen je u listu kultivara 'Mooskrause', dok je najniži utvrđen kod kultivara 'Arat'. Prosječne vrijednosti ukupnih klorofila u listu Petroselinum crispum ssp. neapolitanum i Petroselinum crispum ssp. crispum cultivars (0,69 mg/g) ne razlikuju se od proječne vrijednosti Petroselinum crispum ssp. tuberosum kultivara (0,69 mg/g). Svi istraživani kultivari peršina pokazali su visok antioksidacijski kapacitet uslijed značajnog sadržaja bioaktivnih spojeva poput klorofila, karotenoida, fenola, flavonoida, neflavonoida i vitamina C.

Keywords

antioksidacijski kapacitet; kultivari peršina; pigmenti; ukupni fenoli; vitamin C

Hrčak ID:

225152

URI

https://hrcak.srce.hr/225152

Publication date:

10.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 2.974 *