Original scientific paper
https://doi.org/10.2478/aiht-2019-70-3277
Udio kuhinjske soli u kruhu – presječno istraživanje u Zagrebu
Marija Delaš Aždajić
orcid.org/0000-0003-3619-0216
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb; Sestre Milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Ivančica Delaš
orcid.org/0000-0002-0954-2813
; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Stjepan Aždajić
; Sestre Milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Danijela Štimac Grbić
orcid.org/0000-0002-7699-8036
; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Nada Vahčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Smanjenje udjela kuhinjske soli u kruhu sastavni je dio nacionalne strategije smanjenja unosa soli u Republici Hrvatskoj. Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u trima vrstama kruha, dostupnima u zagrebačkim pekarnicama. Prikupljeni su uzorci kruha iz 25 pekarnica malih obrtnika i od 5 industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru, s prosječnom vrijednosti od 2,30±0,22 g na 100 g kruha. Dobivene vrijednosti gotovo su dvostruko veće od granične vrijednosti određene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1,4 %). Udio soli u svim analiziranim uzorcima bio je veći od preporučenih vrijednosti. Potrebno je daljnje usklađivanje zakonske regulative i prakse radi daljnjeg smanjenja dnevnog unosa soli i poboljšanja zdravlja stanovništva.
Keywords
arterijska hipertenzija; Hrvatska; natrijev klorid; pekarnice
Hrčak ID:
225563
URI
Publication date:
24.9.2019.
Visits: 2.221 *