Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.6

Potencijalna primjena hladne plazme za kontrolu kvasca Brettanomyces bruxellensis u vinu

Marina Tomašević orcid id orcid.org/0000-0001-5281-5541 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Stela Križanović ; Ruđer Bošković Institute, Zagreb, Croatia
Tomislava Vukušić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Natka Ćurko ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Katarina Lukić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Karin Kovačević Ganić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 266 Kb

page 54-60

downloads: 375

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja - hladne plazme na inaktivaciju kvasca Brettanomyces bruxellensis u crnom vinu. Istraživanje je provedeno u dvije faze. U prvoj fazi je istražena učinkovitost dva glavna procesna parametra - frekvencije (60, 90 i 120 Hz) i trajanja tretmana (3, 5, 10, 20 i 30 min). Druga faza je obuhvatila praćenje dugoročnog učinka hladne plazme, uz primjenu optimalne frekvencije tijekom različitih vremena tretiranja pri čemu je prisutna populacija kvasca B. bruxellensis utvrđena praćenjem rasta kolonija kvasca na selektivnoj podlozi nakon 30, 60 i 90 dana skladištenja. Utvrđeno je kako je primjena frekvencije od 120 Hz rezultirala blago povećanom inaktivacijom kvasca B. bruxellensis u usporedbi s primjenom nižih frekvencija. Nadalje, duža vremena tretiranja rezultirala su značajnijom inaktivacijom, pri čemu se tretman u trajanju od 30 min ističe kao najbolji. Tijekom skladištenja uočeno je obnavljanje rasta populacije kvasca B. bruxellensis prisutne u crnom vinu odnosno smanjenje inaktivacijskog učinka tretmana hladnom plazmom.

Keywords

Brettanomyces bruxellensis; hladna plazma; rast kolonija kvasca na selektivnoj podlozi (kulturabilnost); crno vino

Hrčak ID:

227279

URI

https://hrcak.srce.hr/227279

Publication date:

31.10.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.215 *