Drvna industrija, Vol. 70 No. 4, 2019.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drvind.2019.1852
Hrapavost i stupanj kvašenja ugušćene površine pregrijane smrekovine (Picea abies L. Karst.)
Nadir Ayrilmis
; Istanbul University-Cerrahpasa, Forestry Faculty, Department of Wood Mechanics and Technology, Istanbul, Turkey
Mirko Kariz
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Wood Science and Technology, Ljubljana, Slovenia
Jin Heon Kwon
; National Institute of Forest Science, Department of Forest Products, Seoul, Republic of Korea
Manja Kitek Kuzman
; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Wood Science and Technology, Ljubljana, Slovenia
Abstract
Cilj istraživanja bio je izmjeriti hrapavost i stupanj kvašenja površine pregrijane i površinski ugušćene smrekovine (Picea abies L. Karst.) kako bi se utvrdio utjecaj ugušćivanja i pregrijavanja na svojstva površine drva. Proces pregrijavanja s početnim vakuumom proveden je u vakuumskoj komori na apsolutno suhim lamelama dimenzija 630 mm (uzdužni smjer) × 45 mm (tangentni smjer) × 25 mm (radijalni smjer). Lamele su pregrijane na četiri različite temperature: 170 °C, 190 °C, 210 °C i 230 °C. Kontrolni uzorci nisu bili pregrijani. Lamele su najprije zagrijane na 100 °C i pri toj je temperaturi za postizanje vakuuma bilo potrebno 30 min. Uzorci su nakon toga zagrijani na željenu temperaturu koja je konstantno održavana tri sata. Potom su lamele ohlađene uz pomoć hladne vode koja se nalazila u spiralnim cijevima unutar komore. Ugušćivanje površine lamela s 22 mm na 15 mm debljine provedeno je prešanjem zagrijanim pločama na temperaturi 150 °C u trajanju 60 s. Nakon jedne minute zagrijana je ploča ohlađena na 90 °C, dok je uzorak ostao pod pritiskom kako bi se umanjio trenutačni povrat. Ukupno vrijeme prešanja iznosilo je 2 min (30 s zatvaranje, 60 s prešanje i oko 30 s hlađenje). Na temelju vrijednosti hrapavosti i stupnja kvašenja utvrđeno je da je optimalna temperatura za jednostrano ugušćivanje ploče 170 °C. Ugušćivanjem površine znatno se smanjila hrapavost površine uzoraka drva. Zaključeno je da se kvaliteta površine drva može poboljšati pregrijavanjem i ugušćivanjem površine.
Keywords
pregrijavanje; drvo; hrapavost površine; stupanj kvašenja; ugušćivanje
Hrčak ID:
229836
URI
Publication date:
13.12.2019.
Visits: 2.009 *