Original scientific paper
UZIMANJE HRANE S CRVENIM MESOM UBRZAVA PROGRESIJU KRONIČNE BUBREŽNE BOLESTI
INGRID PRKAČIN
orcid.org/0000-0002-5830-7131
; Merkur University Hospital, Department of Internal Medicine, Zagreb, 2University of Zagreb, School of Medicine, Zagreb, Croatia
GORDANA CAVRIĆ
; Merkur University Hospital, Department of Internal Medicine, Zagreb, Croatia
IVONA KOVAČEVIĆ
; University of Zagreb, School of Medicine, Zagreb, Croatia
JOSIP HRABAR
; University of Zagreb, School of Medicine, Zagreb, Croatia
VESNA ĐERMANOVIĆ DOBROTA
; Merkur University Hospital, Vuk Vrhovac Clinic for Diabetes, Endocrinology and Metabolic Diseases, Zagreb, Croatia
DOMINIK RAOS
; University of Zagreb, School of Medicine, and Institute for Emergency Medicine of Zagreb County, Zagreb, Croatia
Abstract
U prospektivnoj studiji ispitan je utjecaj promjene prehrambenih navika u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti u preddijaliznoj fazi. U 46 bolesnika s rezistentnom hipertenzijom tijekom 6 mjeseci crveno je meso zamijenjeno drugom vrstom proteina biljnog podrijetla (19 M/27 Ž; srednje dobi 66±9 godina, eGFR 43±12 mL/min-11,73 m2). Bolesnici su podijeljeni u dvije skupine: skupina A je imala dijetu koja je uključivala redukciju unosa crvenog mesa na samo 2 puta/tjedan, povećan je unos povrća na 50 % više nego prethodno, uz 8-satno razdoblje bez uzimanja hrane. Skupina B nije mijenjala postojeće prehrambene navike. Koristili smo upitnik o broju obroka kao i o vrsti uzimanja proteina. U razdoblju praćenja nije bilo neželjenih događaja, a u skupini A u odnosu na skupinu B postignuta je značajna redukcija tlaka, težine i opsega struka: BMI s 36,4±5,1 na 33±5 kg/m2, tjelesna težina sa 112±13 na 106±18 kg, opseg struka sa 119±11 na 112±10 cm, sniženje sistoličkog krvnog tlaka sa 147±15 na 140±12 mm Hg (p<0,05). Sniženje dijastoličkog tlaka nije bilo statistički značajno (s 89±8 na 86±6 mm Hg (p=0,1)) kao ni frekvencije (sa 79±10 na 77±11/min (p=0,9)) u objema skupinama. Bubrežna funkcija procijenjena pomoću eGFR nakon 6 mjeseci bila je statistički značajna: u skupini A bila je 45,2±14 mL/min/1,73m², a u skupini B 41,2±11 mL/min/1,73m² (p<0,05). Prehrana sa sniženim unosom proteina životinjskog podrijetla uz dodatak proteina biljnog podrijetla te pridržavanje 8-satnog neuzimanja hrane usporava progresiju kronične bubrežne bolesti u bolesnika u preddijalizi.
Keywords
prehrana; kronična bubrežna bolest
Hrčak ID:
229924
URI
Publication date:
5.12.2019.
Visits: 1.713 *