Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.21857/9xn31crexy

Disbioza inducirana dijetom bogatom mastima & Amelioracija pomoću astaksantina

Kyle Haasbroek ; Anti-Aging Medical Research Center and Glycation Stress Research Center, Graduate School of Life and Medical Sciences, Doshisha University, Japan
Wakako Takabe ; Anti-Aging Medical Research Center and Glycation Stress Research Center, Graduate School of Life and Medical Sciences, Doshisha University, Japan
Masayuki Yagi ; Anti-Aging Medical Research Center and Glycation Stress Research Center, Graduate School of Life and Medical Sciences, Doshisha University, Japan
Yoshikazu Yonei ; Anti-Aging Medical Research Center and Glycation Stress Research Center, Graduate School of Life and Medical Sciences, Doshisha University, Japan *

* Corresponding author.


Full text: english pdf 484 Kb

page 58-66

downloads: 534

cite

Full text: croatian pdf 484 Kb

page 58-66

downloads: 208

cite


Abstract

Astaksantin je karotenoid prisutan u velikom količinama u mesu riba poput lososa i oklopima kozica i rakova. Kada se uzima kao hrana ispoljava svoju sposobnost hvatanja slobodnih radikala
i antioksidativnog djelovanja. Prije no što započne svoje antioksidativno djelovanje apsorbira se preko tankog crijeva, međutim , dio ostaje neapsorbiran i dospijeva u debelo crijevo. Razmatrali smo mogućnost da astaksantin pomoću svojih antioksidativnih svojstava može utjecati na crijevnu mikrobiotu. U okviru ovog preglednog rada osvrnut ćemo se na rezultate dvaju istraživanja. Prvo je kliničko ispitivanje usmjereno na postmenopauzalne žene koje su prošle screening na opterećenost oksidativnim stresom. Astaksantin su dobivale oralno kroz 8 tjedana kako bi se procijenili njegovi učinci i sigurnost, a ispitanice su anketirane vezano za promjene u subjektivnim simptomima. Dru- gi, mišji model, koristio je PCR (Lančanu reakciju polimeraze) u pravom vremenu kako bi ispitao potencijal astaksantina u sprječavanju promjena u crijevnoj flori induciranih dijetom bogatom mas- tima. Pri dijeti bogatoj mastima povećava se unos masti što narušava ravnotežu raznih vrsta koje sačinjavaju intestinalnu floru. Posljedična neravnoteža rezultira degenerativnim promjenama i boles- tima vezanima za način života. U ovom istraživanju nalazimo da unos astaksantina može spriječiti promjena u mikrobioti miševa izazvane prehranom bogatom mastima. Čak i u ljudi je za vjerovati da neapsorbirani astaksantin koji ostaje u debelom crijevu ima pozitivan učinak protiv poremećaja uzrokovanih prehranom bogatom mastima.

Keywords

Astaksantin; Crijevna mikrobiota; Antioksidans; Prehrana bogata mastima; Disbioza

Hrčak ID:

231560

URI

https://hrcak.srce.hr/231560

Publication date:

17.12.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.876 *