Skip to the main content

Editorial

Proslov

Irena Srdanović


Full text: english pdf 645 Kb

page I-II

downloads: 80

cite

Full text: japanese pdf 343 Kb

page I-I

downloads: 71

cite

Full text: croatian pdf 355 Kb

page II-III

downloads: 76

cite


Abstract

Akademske 2015./2016. godine upisali smo prvu generaciju studenata na jednopredmetnome i dvopredmetnome studijskom programu Japanski jezik i kultura na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, neposredno nakon dobivene akreditacije za ovaj prvi i jedinstveni japanološki
sveučilišni studijski program u Hrvatskoj. Dvije godine poslije,
u siječnju 2017. organizirali smo prvi međunarodni znanstveni simpozij japanologa Međunarodni simpozij o poučavanju japanskoga jezika i kulture u Jugoistočnoj Europi (eng.: The International Symposium on Japanese Language and Culture Education in Southeastern Europe, jap.: 東南ヨー ロッパにおける日本語・日本文化教育についての国際シンポジウム) s kojim smo obilježili osnivanje pulske japanologije, inicirali širu suradnju među stručnjacima naše regije te upoznali naše studente i studentice s aktualnim istraživačkim temama i japanološkim stručnjacima u regiji i šire. Upravo je ovo izdanje Tabule zbornik radova nekih od sudionika na ovome simpoziju, kao i posebno izdanje u povodu osnivanja japanologije u Puli.
Na međunarodnome simpoziju ugostili smo japanološke predavače i
istraživače iz suradničkih institucija i iz susjednih zemalja na jugoistoku Europe, prije svega sa Sveučilišta u Ljubljani, gdje se je prije nekoliko godina slavilo 20 godina od osnivanja japanologije, Sveučilišta u Beogradu, gdje je nedavno bila obilježena 40. godišnjica od japanoloških početaka, i Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci. Bile su među sudionicima i naše lektorice na praksi sa suradničkih sveučilišta u Japanu, Sveučilišta u Hiroshimi i Sveučilišta u Tsukubi. Družili smo se i međusobno razmjenjivali znanja, iskustva i buduće pothvate u ugodnoj i motivirajućoj atmosferi, a posebno smo bili ponosni na naše mnogobrojne studente koji su aktivno pomagali u organizaciji, s velikim zanimanjem pratili predavanja i učili od starijih. U ovome se zborniku dotičemo mnogih značajnih tema simpozija te se za to u velikoj mjeri zahvaljujemo svih autorima i autoricama što su svojim prilozima pridonijeli ovomu posebnomu svečanom izdanju. Zahvaljujemo i svim recenzentima i recenzenticama za svoj prinos radovima, kao i uredničkome odboru, Fakultetu i Sveučilištu što su omogućili da i japanološke teme ugledaju svjetlost dana u našemu časopisu Tabula.

Keywords

Hrčak ID:

233462

URI

https://hrcak.srce.hr/233462

Article data in other languages: english japanese

Visits: 555 *