Veterinary Archives, Vol. 90 No. 1, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0500
Učinak zamjene obroka od pšeničnih mekinja obrokom sa sjemenkama kima na nesenje, kvalitetu jaja i masnokiselinski profil u kokoši nesilica
Ahmed A. Saleh
orcid.org/0000-0002-2052-5248
; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Ashia Zaki
; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Ahmed El- Awady
; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Khairy Amber
; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Neamat Badwi
; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Yahya Eid
; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt
Tarek A. Ebeid
; Department of Poultry Production, Faculty of Agriculture, Kafrelsheikh University, Kafrelsheikh, Egypt; Department of Animal Production and Breeding, College of Agriculture and Veterinary Medicine, Qassim University, Buraydah, Saudi Arabia
Abstract
Cilj ovoga rada bio je istražiti učinak zamjene obroka s pšeničnim mekinjama (WB) obrokom sa sjemenkama kima (CSM) na nesenje, kvalitetu jaja te profil masnih kiselina u žumanjku jajeta kokoši nesilica. Ukupno je 180 Bovans kokoši u dobi od 55 tjedana slučajnim odabirom podijeljeno u tri pokusne skupine, u kojima su sjemenke kima dodane u standardni obrok s kukuruzom i sojom zamjenjujući 0, 50 i 100 % pšeničnih mekinja. Tako je kontrolna skupina hranjena obrocima sa 100 % pšeničnih mekinja, druga skupina s 50 % obroka s pšeničnim mekinjama i 50 % obroka sa sjemenkama kima, a treća skupina obrokom koji je sadržavao 100 % sjemenki kima. Pokusno razdoblje je trajalo od 55. do 61. tjedna starosti nesilica. Tjelesna je masa mjerena na početku i na kraju pokusa. Unos hrane, dnevna proizvodnja jaja i njihova masa bilježili su se svaki dan. U dobi od 61 tjedna iz svake je skupine slučajnim odabirom uzeto 30 jaja kako bi se odredila njihova kvaliteta. zamjenjujući 100 % obrok od pšeničnih mekinja sjemenke kima nisu utjecale na tjelesnu masu, no ipak su dnevna proizvodnja, težina i masa jaja znakovito porasle, dok se stopa konverzije hrane znakovito smanjila (P<0,05). Haugh-ova jedinica, debljina ljuske i boja žumanjka znakovito su porasle u skupinama u kojima su pšenične mekinje zamijenjene sjemenkama kima u odnosu na kontrolnu skupinu. Ukupni kolesterol, trigliceridi, LDL-kolesterol i glutaminska oksalooctena transaminaza (GOT) znakovito su sniženi u skupinama u kojima su pšenične mekinje zamijenjene sjemenkama kima, dok je HDL-kolesterol znakovito povišen. nadalje, koncentracija malondialdehida (MDA) u jetri znakovito je snižena, dok su vitamin E, linolna i alfa-linolna kiselina znakovito porasli (P<0,05) uslijed dodanih sjemenki kima. Može se zaključiti da zamjena obroka s pšeničnim mekinjama obrokom sa sjemenkama kima može poboljšati nesenje i kvalitetu jaja te smanjiti lipidnu peroksidaciju u kokoši nesilica.
Keywords
obrok sa sjemenkama kima; pšenične mekinje; nesilice; kvaliteta jaja; lipidna peroksidacija; masne kiseline
Hrčak ID:
235739
URI
Publication date:
16.3.2020.
Visits: 1.768 *