Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.1.2777

Utjecaj crvene foto selektivne mreže na kakvoću ploda jabuke 'Granny Smith' nakon čuvanja u hladnjači i života na polici

Marko Vuković orcid id orcid.org/0000-0001-7889-6888 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Josip Buhin orcid id orcid.org/0000-0003-2953-0542 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Mia Brkljača ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Mushtaque A. Jatoi orcid id orcid.org/0000-0003-4843-3086 ; Shah Abdul Latif University, Department of Botany, 66020 Khairpur, Sindh, Pakistan
Tomislav Jemrić orcid id orcid.org/0000-0002-6672-1834 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Unit of Horticulture and Landscape Architecture, Department of Pomology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 654 Kb

page 124-128

downloads: 398

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj crvene fotoselektivne mreže (Agritech S.r.l., Eboli, Italija) na kakvoću plodova jabuke 'Granny Smith' nakon skladištenja i života na polici. Plodovi su ubrani u optimalnom roku u voćnjaku lociranom pokraj Zadra, Hrvatska gdje je korištena crvena fotoselektivna mreža. Nakon berbe plodovi su tijekom 4 mjeseca skladišteni u običnoj hladnjači pri 0°C te potom 7 dana na sobnoj temperaturi (život na polici). Plodovi uzgajani ispod crvene mreže su nakon berbe, skladištenja u hladnjači i života na polici imali signifikantno manji sadržaj topljive suhe tvari. Nakon završetka skladištenja u hladnjači indeks površinskog scalda te udio plodova sa jakim i iznimno jakim simptomima površinskog scalda je bio signifikantno veći na plodovima uzgojenima ispod crvene mreže, dok je za udio plodova sa blagim simptomima površinskog scalda situacija bila suprotna. Nakon života na polici plodovi uzgojeni ispod crvene mreže su imali signifikantno veću titracijsku kiselost, ali manji kalo i omjer topljive suhe tvari i titracijske kiselosti. Može se zaključiti da zbog veće osjetljivosti na površinski scald preventivne mjere (optimalan rok berbe, 1-MCP i čuvanje u kontroliranoj atmosferi) trebaju biti primijenjene kada se crvena fotoselektivna mreža koristi na sortama jabuke osjetljivima na površinski scald.

Keywords

čuvanje plodova; foto-selektivne mreže; jabuka; kakvoća plodova; površinski scald

Hrčak ID:

236485

URI

https://hrcak.srce.hr/236485

Publication date:

30.3.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.587 *