Agriculture, Vol. 26 No. 1, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.26.1.4
UTJECAJ GUSTOĆE SJETVE NA PRINOS ZRNA I KOMPONENTE PRINOSA JAROGA STOČNOG GRAŠKA
Goran Krizmanić
; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Marijana Tucak
; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Andrija Brkić
; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Monika Marković
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Snežana V. Jovanović
; Maize Research Institute, 11185 Zemun Polje,Belgrade, Slobodana Bajića 1, Serbia
Tihomir Čupić
; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia; Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Abstract
Jari stočni grašak jedna je od najznačajnijih krupnozrnih mahunarki. Ovo je istraživanje provedeno kako bismo vidjeli reakciju utjecaja različitih gustoća sjetve na jari stočni grašak tijekom dvaju vegetacijskih ciklusa 2017. i 2019. godine u istočnome dijelu Republike Hrvatske. Pokus je postavljen po RCBD sustavu u četiri ponavljanja. Rezultati pokazuju značajan utjecaj gustoće sjetve i godina istraživanja na prinos zrna i većinu komponenata prinosa: visinu biljke i broja mahuna po biljci, osim broja zrna po mahuni i mase tisuću zrna, gdje gustoća sjetve nije statistički značajno utjecala na razlike u vrijednostima istraživanih svojstava. Najveće vrijednosti prinosa zrna, visine biljke i broja mahuna po biljci ostvarene su u drugoj godini istraživanja. Najveći prinos zrna zabilježen je pri gustoći sjetve od 150 biljaka/m2. Istraživanje pokazuje da različite gustoće sjetve značajno modificiraju/utječu na visinu prinosa zrna i komponente prinosa jaroga stočnog graška.
Keywords
jari stočni grašak; gustoća sjetve; prinos zrna; komponente prinosa
Hrčak ID:
239762
URI
Publication date:
24.6.2020.
Visits: 2.251 *