Drvna industrija, Vol. 71 No. 4, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drvind.2020.1934
In vitro istraživanje protugljivičnih svojstava, ukupnog sadržaja polifenola i antioksidativne aktivnosti različitih dijelova odabranih voćkarica
Derya Ustaömer
; Karadeniz Technical University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Trabzon, Turkey
Elif Topaloğlu
; Giresun University, Technical Sciences Vocational School, Architecture and Urban Planning Department, Giresun, Turkey
Bilge Yilmaz
; Karadeniz Technical University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Trabzon, Turkey
Hüseyin Serencam
; Trabzon University, School of Applied Sciences, Gastronomy and Culinary Arts, Trabzon, Turkey
İlhan Deniz
; Karadeniz Technical University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Trabzon, Turkey
Abstract
Cilj ovog rada bio je istražiti protugljivična svojstva, ukupni sadržaj polifenola i antioksidativne aktivnosti bjeljike, srži i dijelova kore drva triju voćkarica koje se uzgajaju u Turskoj: masline (Olea europaea L.), nušpule (Eriobotrya japonica Lindl.) i draguna (Diospyros lotus L.). Najprije su od dijelova odabranih stabala izolirani produkti hidrodestilacije (esencijalna ulja, hidrosol, vodeni ekstrakt), a zatim su za analizu izolirani i ekstrakti u metanolu i etanolu. Protugljivična aktivnost esencijalnog ulja, hidrosola, vodenog ekstrakta te ekstrakata u metanolu i etanolu određena je na primjeru gljive uzročnice smeđe truleži, Coniophora puteana. Osim toga, istraženi su sadržaj polifenola i antioksidativna aktivnost ekstrakta u metanolu i etanolu. Rezultati pokazuju da esencijalna ulja iz dijelova voćkarica usporavaju rast gljiva. Svi vodeni ekstrakti i hidrosol nisu pokazali protugljivično djelovanje na C. puteana. Utvrđeno je da drvo masline ima jaču protugljivičnu aktivnost nego drvo nušpule i drvo draguna. Ekstrakt kore nušpule u metanolu ima najveći ukupni sadržaj fenola, ukupni sadržaj flavonoida i kondenziranog tanina u usporedbi s dijelovima ostalih vrsta drva. Nadalje, za ekstrakt kore i srži drva nušpule u etanolu i metanolu utvrđen je najveći ukupni sadržaj polifenola i antioksidativna aktivnost od svih triju voćkarica. Na temelju tih rezultata može se zaključiti da dijelovi istraživanih voćkarica imaju manje ili više protugljivično i antioksidativno djelovanje, ovisno o parametrima istraživanja te se stoga mogu ocijeniti kao alternativni prirodni izvori protugljivičnih i antioksidativnih sredstava.
Keywords
antioksidativno sredstvo; protugljivično sredstvo; kora, dragun; nušpula; maslina; drvo
Hrčak ID:
244169
URI
Publication date:
24.9.2020.
Visits: 2.126 *