Review article
LIPIDNA PEROKSIDACIJA - UZROCI I POSLJEDICE
Leo Štefan
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Tina Tepšić
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Tina Zavidić
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Marta Urukalo
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Dalibor Tota
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Robert Domitrović
; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Abstract
SAŽETAK
U normalnim biološkim uvjetima, molekula kisika neenzimatskom oksidacijom povremeno oduzima elektrone drugim molekulama, što uzrokuje nastanak slobodnih radikala. Višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) često su meta stvorenih slobodnih radikala, što posljeduje lipidnom peroksidacijom. Unutarstanični i izvanstanični antioksidansi uklanjanjem reaktivnih spojeva kisika i dušika smanjuju mogućnost oksidacijskoga oštećenja lipidnih molekula, u prvom redu PUFA-e, ali i drugih spojeva. Enzimska kataliza jest najučinkovitiji postupak uklanjanja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS). U organizmu postoji nekoliko skupina antioksidacijskih
enzima uključujući superoksid dismutazu (SOD) za uklanjanje superoksidnoga radikala i katalaza (CAT), te glutation peroksidazu (GPx) za uklanjanje vodikova peroksida i organskih peroksida. Oštećenje lipida može se odrediti mjerenjem količine malondialdehida (MDA), 4-hidroksinonenala (HNE), izoprostana, te drugih produkata lipidne peroksidacije. Povećana lipidna peroksidacija povećava rizik za razvoj ateroskleroze i drugih upalnih bolesti.
Keywords
reaktivni kisikovi spojevi; antioksidansi; lipidna peroksidacija; ateroskleroza
Hrčak ID:
22556
URI
Publication date:
25.6.2007.
Visits: 13.953 *