Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.24141/1/6/2/8

Dostupnost i uporaba različitih biofeedback uređaja za dozirano opterećenje

Petra Josipović orcid id orcid.org/0000-0001-5121-6715 ; Medical Faculty in Ljubljana, Slovenia; FizioTech d.o.o, Pula, Croatia


Full text: english pdf 186 Kb

page 261-270

downloads: 299

cite


Abstract

Uvod: Fizioterapeuti primjenjuju različite metode kao što su taktilna sprega, uporaba vage i uporaba uređaja za biofeedback u učenju pacijenata pravilnom doziranom opterećenju nakon operacijskih zahvata. Učenje ortopedskih pacijenata pravilnom doziranom opterećenju ekstremiteta s pomoću uređaja za biofeedback objektivnija je i učinkovitija metoda fizioterapijskog tretmana od metode primjene vage.

Cilj: Sistematični pregledni članak fokusirat će se na problematiku dostupnosti i kliničke uporabe uređaja za biofeedback kod pacijenata kojima su fizioterapeut i liječnik propisali dozirano opterećenje.

Metode: U pretrazi su upotrijebljene sljedeće ključne riječi: dozirano opterećenje, uređaj za povratnu spregu u cipeli, uređaji za biofeedback, operacija. Pretraga je provedena u pet bibliografskih baza podataka (PubMed, PEDro, Google Scholar, ClinicalTrials.gov i ScienceDirect).

Rezultati: U pretrazi literature primijenjena je strategija filtracije izvora prema određenim parametrima. U obradi podataka primijenjen je kvalitativni analitični pristup. Za konačnu analizu odabrano je 15 prikladnih izvora.

Zaključak: Sustavi za biofeedback učinkovitiji su od konvencionalnih vaga u podučavanju pacijenata pravilnom doziranom opterećenju oštećenih ekstremiteta. Daljnjim znanstvenim, randomiziranim i kliničkim istraživanjima, sustavi za biofeedback mogu postati važan dio kliničke prakse u tretmanu ortopedskih pacijenata s propisanim doziranim opterećenjem.

Keywords

dozirano opterećenje, biofeedback uređaji, postoperativna rehabilitacija

Hrčak ID:

244593

URI

https://hrcak.srce.hr/244593

Article data in other languages: english

Visits: 711 *