Veterinary Archives, Vol. 90 No. 4, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0638
Utjecaj esencijalnog ulja čajevca (Melaleuca alternifolia) kao dodatka prehrani na proizvodna svojstva, oksidacijski status krvi i liječenje kokcidioze u kokoši nesilica
Nikola Puvača
orcid.org/0000-0002-5500-7010
; Department of Engineering Management in Biotechnology, Faculty of Economics and Engineering Management in Novi Sad, University of Business Academy, Novi Sad, Serbia
Danijela Horvatek Tomić
orcid.org/0000-0003-0431-4878
; Departmen for Poultry Diseases with Clinic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sanja Popović
; Institute of Food Technology in Novi Sad, University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia
Sonja Đorđević
; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Priština, Lešak, Serbia
Ivana Brkić
; Department of Engineering Management in Biotechnology, Faculty of Economics and Engineering Management in Novi Sad, University of Business Academy, Novi Sad, Serbia
Nebojša Lalić
; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Priština, Lešak, Serbia
Tana Shtylla Kika
; Faculty of Veterinary Medicine, Agricultural University of Tirana, Tirana, Albania
Erinda Lika
; Faculty of Veterinary Medicine, Agricultural University of Tirana, Tirana, Albania
Abstract
Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj esencijalnog ulja čajevca (Melaleuca alternifolia) u prehrani kokoši nesilica na proizvodnju jaja, antioksidacijsku aktivnost te kao mogući lijek za kokcidiozu. Ukupno 360 kokoši nesilica Lohmann Brown u dobi od 54 tjedna podijeljeno je u tri različite skupine s obzirom na prehranu. Skupina T1 nije dobivala ulje čajevca, skupina T2 dobivala je 40 mg/kg, a skupina T3 80 mg/kg esencijalnog ulja čajevca. Svaka je skupina bila podijeljena u četiri podskupine po 30 kokoši. Pokus je trajao 56 dana (od 55. do 62. tjedna starosti kokoši). Tih je 56 dana podijeljeno u dva razdoblja od 28 dana: prvo razdoblje (55. do 58. tjedan starosti kokoši) i drugo razdoblje (59. do 62. tjedan starosti kokoši). Ustanovljen je krvni oksidacijski status kokoši, uključujući glutation-peroksidazu (GSHPx), aktivnost superoksid-dismutaze (SOD) i koncentraciju malondialdehida (MDA) te antikokcidijalni učinak čajevca na parazit Eimeria spp. u usporedbi s kontrolnom skupinom koja nije dobivala ulje čajevca. U skupinama koje su dobivale esencijalno ulje čajevca dnevna proizvodnja jaja znakovito je povećana (P < 0,05). Dodatak ulja čajevca kao prirodnog kokcidiostatika u skupinama T2 i T3 pokazao je statistički znakovit porast (P < 0,05) aktivnosti SOD-a i GSHPx u usporedbi s kontrolnom skupinom T1, dok u koncentraciji MDA-a nisu uočene znakovite promjene (P > 0,05). Antikokcidijalna aktivnost esencijalnog ulja čajevca utjecala je na znakovito smanjenje (P < 0,05) broja oocista Eimeria spp. po kokoši. Na temelju rezultata ovoga istraživanja može se zaključiti da je dodatak esencijalnog ulja čajevca povećao dnevnu proizvodnju jaja i smanjio formiranje oocista, stoga se ono može upotrijebiti kao profilaktički dodatak prehrani kokoši nesilica. Također se pokazalo da je ulje čajevca važno u aktivaciji antioksidacijskog zaštitnog sustava u kokoši.
Keywords
kokoši; ulje čajevca; Melaleuca alternifolia; kokcidioza; jaja; antioksidacijska zaštita; prehrana
Hrčak ID:
245173
URI
Publication date:
22.10.2020.
Visits: 1.554 *