Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.20471/acc.2020.59.03.07

Mogu li hemocitometrijski parametri poslužiti kao biološki biljezi u razlikovanju adrenalnih adenoma i karcinoma te u prognozi adrenokortikalnih karcinoma?

Pinar Sisman ; Medicana Hospital, Department of Endocrinology and Metabolism, Bursa, Turkey
Buket Bicer ; Uludag University Medical School, Department of Internal Medicine, Bursa, Turkey
Ozen oz Gul ; Uludag University Medical School, Department of Endocrinology and Metabolism, Bursa, Turkey
Soner Cander ; Uludag University Medical School, Department of Endocrinology and Metabolism, Bursa, Turkey
Canan Ersoy ; Uludag University Medical School, Department of Endocrinology and Metabolism, Bursa, Turkey
Ozlem Saraydaroglu ; Uludag University Medical School, Department of Pathology, Bursa, Turkey
Erdinc Erturk ; Uludag University Medical School, Department of Endocrinology and Metabolism, Bursa, Turkey


Full text: english pdf 241 Kb

page 439-444

downloads: 356

cite


Abstract

Nedavna istraživanja pokazuju da su upalni odgovor i povišeni trombociti udruženi s nekim vrstama karcinoma. Cilj našega istraživanja bio je procijeniti hemocitometrijske parametre u razlikovanju adrenalnog adenoma i karcinoma, kao i prognostičku vrijednost hemocitometrijskih parametara u adrenokortikalnom karcinomu (adrenocortical carcinoma, ACC). U istraživanje smo uključili 30 bolesnika s nefunkcionalnim adrenalnim adenomom i 13 bolesnika s ACC operiranih između 2005. i 2017. godine i poslije operacije praćene u našoj ustanovi. Kod svih bolesnika uključenih u studiju prijeoperacijski su izmjereni sljedeći parametri: omjer neutrofila i limfocita (neutrophil/lymphocyte ratio, NLR), omjer trombocita i limfocita (platelet/lymphocyte ratio, PLR ), širina distribucije eritrocita (red blood cell distribution width, RDW ), srednji volumen trombocita (mean platelet volume, MPV) i pleteletkrit (PCT). Utvrđena je statistički značajna razlika između skupina bolesnika s adrenalnim adenomom i onih s ACC u broju neutrofila i limfocita, NLR i PLR. Nije bilo značajne razlike među skupinama u broju trombocita i MPV, ali su razine PCT bile značajno niže u skupini s ACC. Nije bilo statistički značajne razlike u NLR, PLR, RDW i MPV između bolesnika s opetovanim ACC i/ili metastazama i onih bez tih stanja. Statistički značajna razlika između skupina nađena je za razine RDW i promjer tumora. Naše istraživanje je prvo te vrste u kojem su se procjenjivali hemocitometrijski parametri u razlikovanju adrenalnih adenoma i karcinoma te u prognozi ACC. Rezultati studije ukazuju na to da bi se hemocitometrijski parametri mogli primijeniti kao biljezi u diferencijalnoj dijagnostici adrenalnih adenoma i karcinoma. Međutim, naše je istraživanje pokazalo kako ovi parametri nemaju prognostičku vrijednost kod ACC.

Keywords

Adrenalni adenom; Adrenokortikalni karcinom; Hemocitometrijski parametri; Srednji volumen trombocita; Omjer neutrofila i limfocita

Hrčak ID:

247389

URI

https://hrcak.srce.hr/247389

Publication date:

1.9.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.423 *