Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.2

VARIJABILNOST SADRŽAJA MASNIH KISELINA, OKSIDACIJSKA STABILNOST I NUTRITIVNA KAKVOĆA ULJA U ODABRANIM GENOTIPOVIMA SOJE

Maja Matoša Kočar orcid id orcid.org/0000-0002-3491-050X ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Sonja Vila ; Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Sonja Petrović ; Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Andrijana Rebekić ; Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Aleksandra Sudarić ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Tomislav Duvnjak ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Antonela Markulj Kulundžić orcid id orcid.org/0000-0002-3181-8265 ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 474 Kb

page 11-20

downloads: 582

cite


Abstract

Cilj ovoga istraživanja (2010. – 2012.) bio je procijeniti sadržaj masnih kiselina (palmitinska – PA, stearinska – SA, oleinska – OA, linolna – LA, linolenska – LNA, zasićene masne kiseline – SFA, mononezasićene masne kiseline – MUFA, polinezasićene masne kiseline – PUFA), oksidacijsku stabilnost (MUFA/PUFA, OA/LA) i nutritivnu kakvoću (LA/LNA) ulja 13 ranih genotipova soje nastalih u Poljoprivrednome institutu Osijek, Hrvatska. Analizom varijance utvrđeno je postojanje varijabilnosti za sva testirana svojstva, pri čemu su genotip (G), godina (Y) i GxY značajni izvori varijacije. Najznačajnije pozitivne korelacije su utvrđene između SA i OA, SA i LNA i LA i LNA, a najznačajnije negativne između OA i LA i OA i LNA. Analizom glavnih sastavnica utvrđeno je kako postoje četiri primarne osi sa svojstvenim vrijednostima > 1, koje zajedno objašnjavaju 57,84% varijabilnosti ukupnih podataka. Prva primarna os (PC1) najviše je u pozitivnome smjeru vezana za svojstva MUFA/PUFA, MUFA, OA/OALA i OA, a u negativnome smjeru za PUFA, LA i LNA. Ovi rezultati bit će od pomoći pri planiranju budućih oplemenjivačkih programa usmjerenih k prilagodbi sastava i sadržaja masnih kiselina prema potrebama prerađivačke industrije i krajnjih korisnika.

Keywords

masne kiseline; nutritivna kakvoća; ulje; oksidacijska stabilnost; soja; PCA

Hrčak ID:

247720

URI

https://hrcak.srce.hr/247720

Publication date:

14.12.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.955 *