Agriculture, Vol. 26 No. 2, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.26.2.5
UTJECAJ INOKULACIJE MIKORIZNIH GLJIVA NA OPSKRBLJENOST BILJNIM HRANIVIMA KULTIVARA GRAŠEVINE (Vitis vinifera L.)
Josip Mesić
; Veleučilište u Požegi, Vukovarska 17, 34000 Požega
Marko Karoglan
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sanja Slunjski
orcid.org/0000-0003-1625-8674
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Brankica Svitlica
orcid.org/0000-0003-3614-9504
; Veleučilište u Požegi, Vukovarska 17, 34000 Požega
Ankica Budimir
orcid.org/0000-0002-7734-6937
; British American Tobacco, Zagrebačka 52, 34340 Kutjevo
Borislav Miličević
; Veleučilište u Požegi, Vukovarska 17, 34000 Požega
Toni Kujundžić
orcid.org/0000-0001-9354-8064
; Josip Juraj Strossmayer of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak živoga mikoriznog cjepiva na dinamiku opskrbljenosti biljnim hranivima vinove loze. Pokus je proveden na kultivaru Graševina (Vitis vinifera L.), cijepljenome na podlozi SO4 u uvjetima Vinogorja Kutjevo. Uzgojni oblik je Guyot, s opterećenjem od 10 pupova. U neposrednu blizinu korijenova sustava inokulirano je 20 ml mikorizne suspenzije koja sadrži oko 2000 propagacijskih jedinica živoga mikoriznog micelija. Istraživanje je provedeno u dvama klimatski vrlo različitim godinama. Prvu godinu istraživanja (2014.) karakterizirale su obilne oborine i manje sunčanih dana, što je rezultiralo kasnijom tehnološkom zrelošću grožđa od 34 dana u odnosu na 2015. godinu, koja je u periodu dozrijevanja grožđa bila iznadprosječno topla i suha. U obje godine istraživanja, u uvjetima slabe opskrbljenosti tla organskom tvari, fosforom i kalijem, mikorizna simbioza utjecala je na veći sadržaj fosfora i kalija u suhoj tvari list kultivara Graševine. U godini s više oborina i manje topline utvrđen je veći sadržaj dušika u listovima trsova s mikoriznom simbiozom. U suhim i toplim uvjetima tijekom cijeloga perioda dozrijevanja grožđa povećan je sadržaj kalcija, a opravdano veći sadržaj cinka, mangana i željeza utvrđen je u periodu neposredno prije tehnološke zrelosti grožđa. Nije utvrđen pozitivan utjecaj mikorize na urod, sadržaj šećera i ukupnu kiselost.
Keywords
vinova loza; Graševina; mikoriza; biljna hraniva; Vinogorje Kutjevo
Hrčak ID:
247723
URI
Publication date:
14.12.2020.
Visits: 2.002 *