Skip to the main content

Professional paper

Molekularna osnova funkcionalnosti proteina sirutke

Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Anet Režek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Suzana Rimac Brnčić orcid id orcid.org/0000-0002-5657-9379 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 224 Kb

page 181-193

downloads: 1.281

cite

Full text: english pdf 224 Kb

page 181-193

downloads: 1.101

cite


Abstract

Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivima u prehrambenoj industriji. Povećani zahtjevi potrošača za ukusnijim, zdravijim, prikladnijim i prirodnijim prehrambenim proizvodima omogućili su mliječnoj industriji priliku za razvijanje i opskrbu prehrambenih proizvoda dodacima sirutkinih proteina kako bi im se povećala funkcionalna i nutritivna svojstva. Razvoj tih dodataka uvelike je ovisio i o prepoznavanju važnosti razumijevanja molekularne osnove funkcionalnosti proteina od strane prehrambenih znanstvenika. Stoga je cilj ovog rada bio na jednom mjestu izložiti osnove funkcionalnosti sirutkinih proteina kao važnog dodatka prehrambenim proizvodima.

Keywords

proteini sirutke; molekularna osnova funkcionalnosti proteina

Hrčak ID:

23065

URI

https://hrcak.srce.hr/23065

Publication date:

14.5.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.715 *