Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15176/vol57no102

Industrija konzerviranja ribe i ritam društvenog života na sjeveroistočnoj obali Jadrana

Tanja Petrović orcid id orcid.org/0000-0001-8105-8797 ; ZRC SAZU, Institute of Culture and Memory Studies, Ljubljana


Full text: english pdf 1.457 Kb

page 33-49

downloads: 639

cite


Abstract

Prilog osvjetljava društveni svijet koji se oblikovao oko tvornica za konzerviranje ribe u malim obalnim i otočkim naseljima na sjeveroističnom Jadranu. Iako se povezuje s teškim, neugodnim radom i izuzetno zahtjevnim uvjetima rada, industrija prerade ribe, naročito u periodu poznog socijalizma, nudila je okvir u kojemu je organiziran smisleni društveni život ne samo radnica i radnika nego i čitavih lokalnih zajednica. Zato je značaj lokalnih tvornica za preradu ribe bitno nadilazio osiguravanje sredstava za život zaposlenih i njihovih obitelji. U prilogu se društvena značenja prerade ribe na jugoslavenskom Jadranu osvjetljavaju kroz prizmu odnosa između te industrije, koja je u velikoj mjeri nestala, i turizma, koji postaje dominantan (i često jedini) izvor prihoda za lokalne zajednice. Koncept ritmoanalize Henryja Lefebvrea pokazao se produktivnim za promatranje kompleksnih i često dvosmislenih odnosa između dviju industrija kao i za pripovijedanje povijesti konzerviranja ribe kroz slike, zvukove, mirise, osjećaje. Ova intenzivna utjelovljena, senzorna sjećanja na rad u tvornicama ribljih konzervi problematiziraju i destabiliziraju dominantne interpretacije zamjene industrije turizmom (i drugim tercijarnim aktivnostima) kao neophodnog, neizbježnog i poželjnog razvojnog koraka.

Keywords

konzerviranje ribe, rad, ritam društvenog života, smrad, industrijska baština

Hrčak ID:

239337

URI

https://hrcak.srce.hr/239337

Publication date:

19.6.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.760 *