Skip to the main content

Professional paper

Analize voda u speleološkim objektima na području Istre i Kvarnerskog zaleđa

Lucija Tomić ; Znanstveno edukacijski centar Višnjan
Nina Trinajstić ; Znanstveno eukacijski centar Višnjan, Speleološka udruga "Estavela"
Petar Čuček ; Znanstveno eukacijski centar Višnjan, Astronomsko društvo Višnjan
Matteo Zausnig ; Speleološka udruga "Estavela"


Full text: croatian pdf 2.091 Kb

page 48-57

downloads: 241

cite


Abstract

Voda je bitan faktor u nastanku i razvoju speleološkog objekta, stoga je primarna baza ovog istraživanja analiza vode u speleološkim objektima. Preliminarna istraživanja kemije voda provedena su u četiri speleološka objekta; Bačva, Vela peć, Šparožna pećina i Vela špilja u krugu, a kao kontrolna voda korištena je voda iz lokve Višnjana. Voda se u objektima uzorkovala iz kamenica, jezera te voda koja se procjeđivala iz sige. Određivana je ukupna (UT) i karbonatna (KT) tvrdoća vode, pH i električna vodljivost. Uzorcima sa sva tri lokaliteta izmjeren pH je oko neutralnog. Tvrdoća vode je najniža u Veloj peći (kamenica), a i najviša u Bačvi (siga). Najveće vrijednosti UT i KT dobivene su u uzorku vode s iz Bačve, a najmanje iz kamenice u Veloj peći. Ističe se velika razlika između UT i KT kod vode iz kamenice u Bačvi (12,1 i 7,3) i u jezeru Vele peći (11,8 i 6,6). Vrijednost UT i KT vode iz lokve (8,68 i 7,45) uspoređujemo s uzorcima iz objekata jer je voda iz lokveon pod najznačajnijim utjecajem padalina. Električna vodljivost vode također se razlikovala s obzirom na lokalitet uzorkovanja u objektu. Najviša vodljivost izmjerena je u uzorku vode s iz Bačve (0,8 mS/cm), a najniža u kamenici u Veloj veći, Šparožnoj pećini i lokvi. Buduća istraživanja trebala bi se fokusirati na speleološke objekte u različitim litološkim jedinicama te na monitoring istih radi usporedbe i ovisnosti o vremenskim faktorima.

Keywords

karbonatna tvrdoća vode; ukupna tvrdoća vode; speleološki objekti; geologija; Istra; Kvarner

Hrčak ID:

252637

URI

https://hrcak.srce.hr/252637

Publication date:

24.2.2021.

Visits: 595 *