Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858

Uticaj genotipa, azotne ishrane i vremenskih uslova na varijabilnost prinosa i kvalitet zrna kod jarog pivskog ječma

Vladanka STUPAR orcid id orcid.org/0000-0002-6222-4275 ; Higher Education Technical School of Professional Studies Požarevac, Nemanjina 2, 12 000 Požarevac, Serbia
Aleksandar PAUNOVIĆ ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy Čačak, Cara Dušana 34, 32 000 Čačak, Serbia
Milomirka MADIĆ ; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy Čačak, Cara Dušana 34, 32 000 Čačak, Serbia
Desimir KNEŽEVIĆ ; University of Priština (Kosovska Mitrovica), Faculty of Agriculture, Lešak, Serbia


Full text: english pdf 693 Kb

page 86-95

downloads: 235

cite


Abstract

Tokom trogodišnjeg perioda (2012–2014) na području Požarevca (Srbija) proučavane su produktivne osobine i kvalitet zrna četiri sorte jarog dvoredog ječma, selekcionisane u Republici Srbiji („Novosadski 448ˮ, „Novosadski 456ˮ, „Dunavacˮ i „Jadranˮ), kao glavne sirovine u proizvodnji slada i piva. Cilj ovog rada bio je da se proceni varijabilnost prinosa zrna i komponenti prinosa genetički različitih sorti jarog dvoredog ječma pri različitim nivoima ishrane mineralnim azotom u zavisnosti od količina padavina i temperature vazduha tokom godine. Dobijeni rezultati su ukazali na značajno variranje prinosa zrna, komponenti prinosa i sadržaja proteina u zrnu između genotipova ječma (G), primenjenih doza azota (N) i eksperimentalnih godina (E). Utvrđene su značajne međuzavisnosti između prinosa zrna i komponenti prinosa. Prinos zrna bio je u pozitivnoj korelaciji sa brojem klasova po m2, visinom biljke, brojem zrna po klasu, dužinom klasa i masom 1000 zrna. Povećanje primene azota do135 kg/ha je imalo pozitivan uticaj na prinos zrna, visinu biljke, broj klasova po jedinici površine, dužinu klasa i sadržaj proteina u zrnu. Broj zrna po klasu značajno se povećavao do doze od 105 kg/ha, a masa 1000 zrna do doze od 75 kg/ha.

Keywords

genotip ječma; azotna ishrana; sadržaj proteina; varijabilnost; komponente prinosa

Hrčak ID:

254963

URI

https://hrcak.srce.hr/254963

Publication date:

28.3.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.035 *