Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.1.2858
Uticaj genotipa, azotne ishrane i vremenskih uslova na varijabilnost prinosa i kvalitet zrna kod jarog pivskog ječma
Vladanka STUPAR
orcid.org/0000-0002-6222-4275
; Higher Education Technical School of Professional Studies Požarevac, Nemanjina 2, 12 000 Požarevac, Serbia
Aleksandar PAUNOVIĆ
; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy Čačak, Cara Dušana 34, 32 000 Čačak, Serbia
Milomirka MADIĆ
; University of Kragujevac, Faculty of Agronomy Čačak, Cara Dušana 34, 32 000 Čačak, Serbia
Desimir KNEŽEVIĆ
; University of Priština (Kosovska Mitrovica), Faculty of Agriculture, Lešak, Serbia
Abstract
Tokom trogodišnjeg perioda (2012–2014) na području Požarevca (Srbija) proučavane su produktivne osobine i kvalitet zrna četiri sorte jarog dvoredog ječma, selekcionisane u Republici Srbiji („Novosadski 448ˮ, „Novosadski 456ˮ, „Dunavacˮ i „Jadranˮ), kao glavne sirovine u proizvodnji slada i piva. Cilj ovog rada bio je da se proceni varijabilnost prinosa zrna i komponenti prinosa genetički različitih sorti jarog dvoredog ječma pri različitim nivoima ishrane mineralnim azotom u zavisnosti od količina padavina i temperature vazduha tokom godine. Dobijeni rezultati su ukazali na značajno variranje prinosa zrna, komponenti prinosa i sadržaja proteina u zrnu između genotipova ječma (G), primenjenih doza azota (N) i eksperimentalnih godina (E). Utvrđene su značajne međuzavisnosti između prinosa zrna i komponenti prinosa. Prinos zrna bio je u pozitivnoj korelaciji sa brojem klasova po m2, visinom biljke, brojem zrna po klasu, dužinom klasa i masom 1000 zrna. Povećanje primene azota do135 kg/ha je imalo pozitivan uticaj na prinos zrna, visinu biljke, broj klasova po jedinici površine, dužinu klasa i sadržaj proteina u zrnu. Broj zrna po klasu značajno se povećavao do doze od 105 kg/ha, a masa 1000 zrna do doze od 75 kg/ha.
Keywords
genotip ječma; azotna ishrana; sadržaj proteina; varijabilnost; komponente prinosa
Hrčak ID:
254963
URI
Publication date:
28.3.2021.
Visits: 1.035 *