Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0887

Učinak različitih biljnih ekstrakata na aktivnost hidrolaze žučnih soli sojeva bakterije Lactobacillus izolirane iz probavnog sustava peradi

Amin Dibamehr ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
Mohsen Daneshyar ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran
Amir Tukmechi ; Department of Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
Seyyed Meysam Abtahi Froushani ; Department of Microbiology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran


Full text: english pdf 1.451 Kb

page 89-99

downloads: 510

cite


Abstract

Enzimi hidrolaze žučnih soli (BSH) oslabljuju metabolizam masti dekonjugacijom žučnih soli što dovodi do smanjenja proizvodnosti u peradi. Smanjenje aktivnosti ovog enzima, upotrebom dodataka prehrani, mogla bi biti obećavajuća alternativa za primjenu određenih antibiotika u peradarstvu. Biljni ekstrakti dugo se upotrebljavaju kao dodaci prehrani za poticanje rasta. U ovom je istraživanju pet sojeva bakterije Lactobacillus, uključujući Lactobacillus animalis, Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus gallinarum, Lactobacillus lactis i Lactobacillus returi, dobiveno iz stražnjeg dijela crijeva peradi te upotrijebljeno kao probiotik. Test na ploči i enzimska reakcija u dva koraka primijenjene su za utvrđivanje aktivnosti dekonjugacije u sojeva Lactobacillus. Nadalje, četiri biljna ekstrakta - nadzemni dijelovi ružmarina (Rosmarinus officinalis), hibiskusa (Hibiscus sabdariffa), korijen obične žutike (Berberis vulgaris) i zeleni čaj - istraživana su s obzirom na inhibitore enzima BSH upotrebom izvanstaničnih ekstrakata kao moguća zamjena antibiotiku. Osim toga, nakon usmrćivanja, prikupljeni su svježi žučni mjehuri brojlera te je izvađen njihov sadržaj. Rezultati su pokazali da svi sojevi bakterije Lactobacillus mogu hidrolizirali tauroholatnu kiselinu i žučne soli pilića (CBSM) u nekonjugiranu žučnu kiselinu. Štoviše, ekstrakti etanola korijena B. vulgaris i zelenog čaja relativno su smanjili aktivnost BSH enzima što bi se moglo istražiti u hranidbi peradi in vivo. Zaključno, svih pet sojeva bakterije Lactobacillus bilo je otporno na žučne soli npr. tauroholičnu kiselinu (TCA) i (CBSM) putem BSH aktivnosti, a dodatak zelenog čaja i ekstrakta korijena B. vulgaris mediju s bakterijama pokazali su inhibitorne učinke protiv BSH enzima.

Keywords

laktobacili; hidrolaza žučnih soli; biljni ekstrakti; antibiotici kao promotori rasta

Hrčak ID:

255228

URI

https://hrcak.srce.hr/255228

Publication date:

6.4.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.523 *