Original scientific paper
https://doi.org/10.48188/hczz.1.1.7
Povećana konzumacija alkohola tijekom COVID-19 izolacije: istina ili laž?
Davorka Sutlović
orcid.org/0000-0002-9899-5119
; University of Split, University Department of Health Studies, Split, Croatia; Department of Toxicology and Pharmacogenetics, University of Split School of Medicine, Split, Croatia
Sanja Mandić
; School of Medicine, J.J. Strossmayer University - Department of Medical Chemistry, Biochemistry and Clinical Chemistry, University Hospital Centre, Osijek, Croatia
Nermina Korać
; Institute of Occupational Health Sarajevo, Laboratory for Toxicology Studies and Sanitary Work Environment, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Marina Nestić
; Department of Forensic Medicine and Criminology, University of Zagreb School of Medicine, Zagreb, Croatia
Vesna Horvat
; School of Medicine, J.J. Strossmayer University, Department of Medical Chemistry, Biochemistry and Clinical Chemistry, University Hospital Centre, Osijek, Croatia
Ivana Vapa
; Clinical Centre of Vojvodina, Novi Sad, Serbia
Vera Lukić
; University of Belgrade Faculty of Medicine, Institute of Forensic Medicine, Belgrade, Serbia
Maja Vujović
; Department of Pharmacy and Toxicology, Medicine Faculty, University of Niš, Niš, Serbia
Marija Definis-Gojanović
; Department of Pathology, Forensic Medicine and Cytology, University Hospital Center Split, Split, Croatia; Department of Forensic Medicine, University of Split, School of Medicine, Split, Croatia
Abstract
Uvod: Život većine ljudi širom svijeta promijenio se otkako je započela pandemija SARS-CoV-2 (SARS-CoV - teški akutni res-piratorni korona virus sindrom). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prvi registrirani slučajevi u Hrvatskoj bili su 26. veljače, Bosni i Hercegovini 5. ožujka, a u Srbiji 10. ožujka 2020. godine. Za pretpostaviti je kako je zbog stresa uzroko-vanog nametnutom izolacijom - konzumacija alkohola počela rasti.
Metode: Kako bi se dobile informacije o konzumaciji alkohola u razdoblju prije i tijekom Covid-19 izolacije, provedeno je on-line anonimno anketno istraživanje u kojem je sudjelovalo ukupno 930 osoba: 542 iz Hrvatske, 219 iz Bosne i Hercegovine i 169 iz Srbije.
Rezultati: Među onima koji su ispunili anketni upitnik bilo je 659 žena i 271 muškarac, uglavnom između 20-45 godina starosti, s visokim ili srednjim stupnjem obrazovanjem. Većina ispitanika je bila zaposlena, živjela je u urbanim sredinama s većim brojem stanovnika. Dobiveni rezultati u istraživanju nisu pokazali utjecaj izolacije na povećanje konzumacije alkohola. Upravo suprotno, 20,21% ispitanika, koji su prethodno konzumirali alkohol, odgovorili su kako su ga tijekom izolacije zbog pandemije bolesti Co-vid-19 prestali konzumirati. Samo 0,43% ispitanika počelo je konzumirati alkohol upravo zbog izolacije.
Zaključak: Ovo istraživanje daje novo svjetlo na svakodnevnu praksu ljudi tijekom Covid-19 pandemije u zemljama zapadnog Balkana, poznatom kao regiji u kojoj je konzumacija alkohola prilično raširena.
Keywords
konzumacija alkohola; COVID-19; izolacija, SARS
Hrčak ID:
257814
URI
Publication date:
28.4.2021.
Visits: 1.827 *