Review article
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Permakultura i voćarstvo
Kristina Batelja Lodeta
orcid.org/0000-0002-8488-3490
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Alina Jantol
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Branka Šakić Bobić
orcid.org/0000-0001-9372-7628
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Očić
orcid.org/0000-0002-0323-6743
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jelena Gadže
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Bolarić
orcid.org/0000-0002-0555-8922
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Josip Gugić
; Sveučilišni odjel za studije mora, Sveučilište u Splitu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 1.939 Kb
page 74-84
downloads: 890
cite
APA 6th Edition
Batelja Lodeta, K., Jantol, A., Šakić Bobić, B., Očić, V., Gadže, J., Bolarić, S. & Gugić, J. (2020). Permakultura i voćarstvo. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
MLA 8th Edition
Batelja Lodeta, Kristina, et al. "Permakultura i voćarstvo." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., no. 6., 2020, pp. 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9. Accessed 22 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Batelja Lodeta, Kristina, Alina Jantol, Branka Šakić Bobić, Vesna Očić, Jelena Gadže, Snježana Bolarić and Josip Gugić. "Permakultura i voćarstvo." Glasnik Zaštite Bilja 43., no. 6. (2020): 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Harvard
Batelja Lodeta, K., et al. (2020). 'Permakultura i voćarstvo', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), pp. 74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Vancouver
Batelja Lodeta K, Jantol A, Šakić Bobić B, Očić V, Gadže J, Bolarić S, et al. Permakultura i voćarstvo. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [cited 2024 November 22];43.(6.):74-84. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
IEEE
K. Batelja Lodeta, et al., "Permakultura i voćarstvo", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., no. 6., pp. 74-84, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.9
Download JATS file
Abstract
Permakultura je svjesno oblikovanje i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava te zauzima svoje mjesto i značajna je u suvremenoj poljoprivredi i tranziciji prema samoodrživosti. Obzirom na poljoprivrednu proizvodnju, permakultura se trudi dati praktična rješenja u proizvodnji hrane koja su vezana uz ekološku održivost promjenom socijalno - ekonomske slike svijeta uz promjenu kulture, pristupa tehnologiji i promjenu ekonomije. Kroz načela permakulture dolazi do integracije ljudi i krajolika, koji na održivi način osiguravaju hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe. Posao voćara se uvelike mijenja ako preuzme permakulturni svjetonazor od načina tehnologije uzgoja do plasmana proizvoda na tržište gdje se pored voća plasiraju i različiti drugi proizvodi. Koristi ostvarene ovakvim sustavima gospodarenja ne mogu se mjeriti s onima ostvarenima intenzivnim načinom uzgoja.
Keywords
agroekologija, permakultura, samoodrživost, tranzicija, voćarstvo
Hrčak ID:
247763
URI
https://hrcak.srce.hr/247763
Publication date:
11.12.2020.
Article data in other languages:
english
Visits: 2.081
*