Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.10

Kemijsko prorjeđivanje cvjetova jabuke u ekološkoj proizvodnji

Denis Stajnko ; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče-Maribor, Slovenia
Stanislav Tojnko ; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče-Maribor, Slovenia


Full text: english pdf 2.423 Kb

page 86-98

downloads: 344

cite

Download JATS file


Abstract


Na eksperimentalnoj plantaži (Brdo pri Lukovici) proveden je pokus kemijskog prorjeđivanja cvjetova jabuke sorte ‘Summerred’ cijepljene na podlozi M9. Cilj eksperimenta bio je ispitati učinke različitih sredstava koji se koriste u jabukama u ekološkoj proizvodnji. U pokusu sa 7 randomiziranih blokova i 13 tretmana proučavan je utjecaj: 1. neprorijeđeno, 2. ručno rijeđeno u lipnju, 3. 1% NaCl, 4. 1,5% NaCl, 5. 1% CH3COOH, 6. 3% CH3COOH, 7. 3% vapneni sumpor CaSx, 8. 1% ulje uljane repice, 9. 3% ulje uljane repice, 10. 3% suncokretovo ulje, 11. 3% sojino ulje, 12. 5% dekstrin, 13. emulgator 100 + OCA 30. Kemijski prorjeđivači primijenjeni su u fenološkom stadiju u vrhuncu cvjetanja. Najbolje prorjeđivanje plodova, slično onima s rukom, zabilježeno je pri nanošenju 3% ulja uljane repice. Prilikom ovog tretmana uočena je razmjerno jaka rđavost kože ploda. Statistički značajna manji broj plodova također se pojavilo kada je raspršeno 1,5% NaCl i 3% sojinog ulja, ali s manje izraženom rđavošću jabuka.

Keywords

jabuka, kemijsko prorjeđivanje, ekološka proizvodnja

Hrčak ID:

247764

URI

https://hrcak.srce.hr/247764

Publication date:

11.12.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.062 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.