Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17818/EMIP/2021/1.5

PREDVIĐANJE STEČAJA U RESTORANSKOJ INDUSTRIJI HRVATSKE

Siniša Bogdan orcid id orcid.org/0000-0001-6649-5980 ; University of Rijeka, Faculty of Tourism and Hospitality Management, Rijeka, Croatia


Full text: croatian pdf 514 Kb

page 99-119

downloads: 511

cite


Abstract

Svrha istraživanja ovoga rada je istražiti mogućnost predviđanja stečaja u hrvatskoj restoranskoj industriji. Istraživanje je provedeno u razdoblju 2017.– 2019. godine na uzorku od 297 poslovnih subjekata u stečaju i 308 poslovnih subjekata koji nisu u stečaju, te isti pripadaju području I razred 5610 - Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane. Temeljem logističke regresije procijenjen je model s dvije varijable, te je isti pokazao 82,8 % točnosti predviđanja godinu dana prije stečaja, 76,7 % dvije godine prije stečaja i 76,4 % tri godine prije stečaja. Model sugerira da koeficijent vlastitog financiranja (koji pokazuje udio imovine koji se financira iz kapitala) i EBITDA marža (koja ukazuje na EBITDA izraženu u postotku poslovnih prihoda), imaju važnu ulogu u predviđanju stečaja restorana. Ovaj rad pruža nova saznanja u predviđanju stečaja restorana u Hrvatskoj.

Keywords

logistička regresija; logit; financijski pokazatelji; bankrot

Hrčak ID:

258642

URI

https://hrcak.srce.hr/258642

Publication date:

10.6.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.140 *