Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj hranidbe, lokacije i tipa šarana (Cyprinus carpio L.) na sastav masnih kiselina hepatopankreasa

Sonja Sinković ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Eva Tuksar
Krešimir Severin ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jozo Grbavac ; The Faculty of Agriculture and Food Technology (APTF) of the University of Mostar
Tomislav Mašek ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 271 Kb

downloads: 290

cite


Abstract

Svrha istraživanja bila je utvrditi na koji način hranidba, tip šarana i mjesto uzgoja utječu na sastav
masnih kiselina šarana, a time i na kvalitetu šarana kao proizvoda za konzumaciju. U istraživanju su korišteni uzorci hepatopankreasa šarana hranjenih: a) komercijalnom peletiranom hranom (komercijalna peletirana hrana) i b) kombinacijom žitarica i prirodno prisutne hrane (zooplankton, zoobenthos, fitoplankton i više vodeno bilje), te s dvije lokacije: a) Jastrebarsko (ribnjačarski i riječni tip) i b) Draganići (ribnjačarski tip). Sastav masnih kiselina određen je metodom plinske kromatografije. Promatrane varijable znatno su utjecale na sastav masnih kiselina. Najznačajnije razlike bile su vidljive kod riječnog tipa šarana hranjenog prirodnom hranom i žitaricama koji je imao najniže koncentracije višestruko nezasićenih masnih kiselina i više razine jednostruko nezasićenih masnih kiselina. Prema rezultatima istraživanja može se zaključiti kako kombinacije istraživanih varijabli mogu znatno promijeniti masnokiselinski sastav šarana što se potencijalno može iskoristiti u uzgajalištima za dobivanje kvalitetnijeg sastava mesa šarana.

Keywords

šaran; oblici šarana; hranidba; komercijalne pelete; žitarice; hepatopankreas; masne kiseline

Hrčak ID:

259256

URI

https://hrcak.srce.hr/259256

Publication date:

14.3.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.039 *