Skip to the main content

Original scientific paper

Nomenklaturno-sintaksonomsko određenje panonskih bukovo-jelovih šuma (Abieti-Fagetum “pannonicum”) u Hrvatskoj

Joso Vukelić ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Dario Baričević ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Full text: croatian pdf 1.802 Kb

page 407-429

downloads: 708

cite


Abstract

Bukovo-jelove šume u gorju jugozapadnoga dijela Panonije u Hrvatskoj fitocenološki su nedovoljno istražene. U novije vrijeme nije bilo njihove podrobne nomenklaturno-sintaksonomske analize koja bi u potpunosti bila sukladna međunarodnim nomenklaturnim pravilima (Barkman i dr. 1986, Weber i dr. 2000). Zbog toga smo nakon njihova odvajanja od dinarskih bukovo-jelovih šuma (Vukelić i Baričević 1996) pristupili 2007. godine njihovu istraživanju, imenovanju i određivanju prema ostalim šumskim zajednicama ovoga dijela Europe.
U glavnom arealu bukovo-jelovih šuma na Maclju, Medvednici i Papuku fitocenološki smo istražili i snimili četrdeset ploha, a u ovom radu prikazujemo ih 25. Prilično su bogata flornoga sastava s ukupno 135 vrsta. Prevladavaju vrste reda Fagetalia i njegovih nižih jedinica, od kojih su posebno značajne vrste sveze Aremonio-Fagion. Florni sastav, ekološki uvjeti, fizionomija ovih sastojina i način gospodarenja njima opravdavaju izdvajanje zasebne asocijacije. Označili smo ju imenom Festuco drymeiae-Abietetum (bukovo-jelova šuma s brdskom vlasuljom) prema najproširenijoj i sociološki važnoj vrsti Festuca drymeia i edifikatoru jeli (Abies alba). Time se jasno odvaja i prepoznaje među ostalim bukovim i bukovo-jelovim asocijacijama unutar sveze Aremonio-Fagion i podsveze Lamio orvalae-Fagenion kojima je podređena. Tipološki smo ju raščlanili na dvije subasocijacije (lunarietosum redivivae i festucetosum drymeiae) koje se ekološki i po flori jasno razlikuju. Sastojine u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na Maclju i Medvednici po flornom sastavu su raznovrsnije i bogatije od sastojina na Papuku, poglavito vrstama sveze Aremonio-Fagion, no statistička analiza nije pokazala opravdanost njihova razdvajanja. U radu su ukratko raspravljene i fitogeografske razlike unutar areala asocijacije u Hrvatskoj i odnos prema srodnim zajednicama na istraživanom području i na susjednim područjima.

Keywords

as. Abieti-Fagetum “pannonicum” s. l.; Festuco drymeiae-Abietetum ass. nova; florni sastav; vegetacija sjeverne Hrvatske

Hrčak ID:

23955

URI

https://hrcak.srce.hr/23955

Publication date:

1.9.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 1.794 *