Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.3935/ljsr.v28i1.413

EKONOMSKI I DRUŠTVENI TROŠKOVI OVISNOSTI O KOCKANJU U HRVATSKOJ – DRUGA STRANA MEDALJE

Tomislav Globan ; Faculty of Economics and Business, University of Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Lucija Rogić Dumančić ; Faculty of Economics and Business, University of Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Neven Ricijaš ; Faculty of Education and Rehabilitation Sciences, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mislav Ante Omazić ; Faculty of Economics and Business, University of Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 897 Kb

page 37-70

downloads: 305

cite


Abstract

Kockanje, kao ponašanje prije svega usmjereno prema zabavi i razonodi, rizično je zbog potencijalnog razvoja štetnih psihosocijalnih posljedica, odnosno razvoja simptoma ovisnosti o kockanju. One uključuju cijeli spektar problema vezanih uz zdravlje (fizičko i mentalno), odnose (obiteljske, prijateljske, u zajednici) te resurse (zaposlenje, financije i kriminalitet).
Cilj ovog istraživanja je izračunati ekonomske i društvene troškove ovisnosti o kockanju u Republici Hrvatskoj, sa svrhom osiguravanja znanstveno utemeljenih pokazatelja za poticanje pozitivnih regulatornih izmjena kojima bi se osiguralo balansirano tržište između profitabilnih i rizičnih elemenata djelatnosti igara na sreću.
U radu se polazi od rezultata znanstvenih istraživanja prevalencije ovisnosti o kockanju u odrasloj populaciji hrvatskih građana i službenih podataka o prihodima u državni proračun temeljem igara na sreću. Za izračun društvenih i ekonomskih troškova korištene su dvije najčešće korištene metodologije: National Opinion Research Centre – NORC i Australian Productivity Commission – APC. Istraživanje je koristilo originalne i strože kriterije prevalencije ovisnosti o kockanju, a neovisno o korištenoj metodologiji izračuna, rezultati pokazuju da društveni troškovi ovisnosti o kockanju u Hrvatskoj čine između 34% i 77% ukupnih godišnjih prihoda od igara na sreću.
Rezultati su interpretirani u kontekstu općih smjernica za unaprjeđivanje politika odgovornog priređivanja igara na sreću, a s ciljem smanjivanja vjerojatnosti razvoja štetnih psihosocijalnih posljedica.

Keywords

kockanje, ovisnost o kockanju, ekonomski trošak, društveni trošak, posljedice

Hrčak ID:

261094

URI

https://hrcak.srce.hr/261094

Article data in other languages: english

Visits: 740 *