Skip to the main content

Professional paper

Anketni i stvarni rezultati izbora 2020.

Pavao Škoko Gavranović orcid id orcid.org/0000-0001-7745-0745 ; Faculty of Political Science, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 218 Kb

page 24-31

downloads: 946

cite


Abstract

Cilj istraživanja bio je analizirati javno dostupne podatke o popularnosti političkih stranaka u Hrvatskoj tijekom 2020. Najveći problem, kako vrijeme odmiče, predstavljaju mrežne stranice medija koji nažalost uklanjaju sadržaje vezane uz ankete te izvori postaju sve nedostupniji. Stoga je pozitivan element istraživanja to što se rezultate anketa evidentiralo u mjesecu u kojem su objavljivani. Na taj način materijali nastali u sklopu praćenja rezultata predstavljaju svojevrsnu arhivu.
Testirana je hipoteza o nemogućnosti anketa da adekvatno odrede snagu HDZ-a, a shodno tome i drugih stranaka. Uz ovo je testirana teza da je HDZ u prosjeku zakinut za 3% te je nastavno na to predložen model HDZ+3. Pokazalo se kako ankete ne mogu dobro odrediti snagu pojedinih stranaka te da bi model HDZ+3 funkcionirao. Premda ovaj model nije dao dramatično drugačije rezultate od uprosječenih anketnih projekcija, potvrđena je teza kako možemo nekritički dodati HDZ-u 3% te to neće negativno utjecati na kvalitetu projekcija mandata, dapače, ponešto će ih približiti stvarnim izbornim rezultatima.

Keywords

izbori; ankete; javno mnijenje; Hrvatska; političke stranke

Hrčak ID:

261441

URI

https://hrcak.srce.hr/261441

Publication date:

31.8.2021.

Visits: 1.665 *