Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0960

učinak Pediococcus acidilactici i Saccharomyces cerevisiae na brojlere sa supkliničkim nekrotičnim enteritisom izazvanim bakterijom Clostridium perfringens

Rachid Merati ; Laboratory of Hygiene and Animal Pathology, University of Tiaret, Algeria
Ali Alaa Abdel-Fattah Mohamed ; Veterinary Serum and Vaccine Research Institute, Cairo, Egypt
Zahra Berrama ; Laboratoire de Recherche «Santé et Production Animales», Ecole Nationale Supérieure Vétérinaire, Alger, Algérie
Hebib Aggad ; Laboratory of Hygiene and Animal Pathology, University of Tiaret, Algeria
Abdelhamid Hammoudi ; Laboratory of Hygiene and Animal Pathology, University of Tiaret, Algeria
Soraya Temim ; Laboratoire de Recherche «Santé et Production Animales», Ecole Nationale Supérieure Vétérinaire, Alger, Algérie


Full text: english pdf 638 Kb

page 389-397

downloads: 330

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti učinke Pediococcus acidilactici (P. acidilactici) i Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae) na prirast, intestinalne lezije i količinu bakterija Clostridium perfringens (C. perfringens) u crijevu brojlera sa supkliničkim nekrotičnim enteritisom izazvanim bakterijom C. perfringens. Ukupno 150 brojlera podijeljenih u pet pokusnih skupina (6 replikacija u svakoj skupini, 5 pilića po replikaciji, 6 kaveza po skupini) uzgajano je u kavezima 29 dana: T0 (kontrolna skupina, neinficirani, bez dodatka prehrani); skupina T1 (inficirani bakterijom C. perfringens, bez dodatka prehrani); skupina T2 (inficirani bakterijom C. perfringens i kokcidijom, bez dodatka prehrani); skupina T3 (inficirani bakterijom C. perfringens i kokcidijom, s dodatkom P. acidilactici); skupina T4 (inficirani bakterijom C. perfringens i kokcidijom, s dodatkom S. cerevisiae). Analizirani pokazatelji bili su porast tjelesne mase, unos hrane, stopa konverzije hrane, smrtnost, intestinalne lezije i količina bakterije C. perfringens u crijevu mjerena kvantitativnim PCR testom u stvarnom vremenu. Rezultati su bili smanjenje stope rasta, porast ozljeda (≤ 2) i prekomjeran porast bakterija C. perfringens. Uvođenje P. acidilactici ili S. cerevisiae u prehranu znakovito je poboljšalo stopu konverzije hrane, smanjilo crijevne lezije te smanjilo broj bakterija C. perfringens u crijevu. Zaključno, rezultati upućuju na to da bi dodatak probiotika (P. acidilactici ili S. cerevisiae) mogao smanjiti negativne učinke supkliničkog nekrotičnog enteritisa u brojlera.

Keywords

Clostridium perfringens; nekrotični enteritis; Pediococcus acidilactici; Saccharomyces cerevisiae; brojleri

Hrčak ID:

265571

URI

https://hrcak.srce.hr/265571

Publication date:

17.11.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.556 *