Veterinary Archives, Vol. 91 No. 4, 2021.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0916
Uporaba mljevenih lanenih sjemenki ili kombinacije lanene pogače i lanenog ulja u prehrani nesilica za proizvodnju konzumnih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama
Jovo Perić
; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Milanka Drinić
; Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina
Abstract
Cilj ovog rada bio je istražiti potencijal prehrane nesilica mljevenim lanenim sjemenkama i kombinacijom lanene pogače i lanenog ulja u proizvodnji jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama. Istraživanje je provedeno na 192 nesilice podijeljene u 4 skupine: kontrolnu skupinu, skupinu hranjenu lanenom pogačom (10 %) i lanenim uljem (2 %), skupinu hranjenu s 5 % mljevenih lanenih sjemenki i skupinu hranjenu s 10 % mljevenih lanenih sjemenki. Svaka je skupina imala 8 nastambi s kavezima u kojima je bilo po 6 nesilica, ukupno 48 nesilica po skupini. Vrijednosti Haugh-ovih jedinica, sadržaj masti, vrijednosti reaktivne tvari tiobarbiturične kiseline (TBARS), pokazatelji boje žumanca i sadržaj masti žumanca izmjereni su na kraju 5. i 10. tjedna istraživanja. Rezultati su pokazali da je dijetna prehrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama utjecala na ukupnu količinu masnoća u žumancu i TBARS test. Također, prehrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama utjecala je na prosječnu količinu alfa-linoleične (ALA) i dokozaheksaenske (DHA) masne kiseline u žumancu. Nesilice koje su bile hranjene mješavinom obogaćenom s 5 % i 10 % mljevenih lanenih sjemenki, kao i 10 % lanene pogače i 2 % lanenog ulja, imale su znakovito veću (P < 0,05) količinu ALA-e i DHA-a u žumancu u usporedbi s nesilicama u kontrolnoj skupini.
Keywords
nesilice; prehrana; lanene sjemenke; lanena pogača; laneno ulje; obogaćena jaja
Hrčak ID:
265573
URI
Publication date:
17.11.2021.
Visits: 1.175 *