Original scientific paper
https://doi.org/10.33128/s.75.1-2.5
KEMIJSKI SASTAV FERMENTIRANE KRME POLUPRIRODNOG TRAVNJAKA SILIRANE UZ DODATAK MLJEVENOG ZRNA KUKURUZA
Marina Vranić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Monika Nekić
; studentica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mateo Papac
; student na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Božica Lukšić
; studentica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nataša Pukec Pintić
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Križevci, Hrvatska
Andreja Babić
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Križevci, Hrvatska
Ivica Vranić
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Križevci, Hrvatska
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na pH vrijednost i kemijski sastav fermentirane krme. Biljnoj masi poluprirodnog trvnjaka je kod siliranja dodano mljeveno zrno kukuruza u udjelu od 0, 3, 6, 12 i 24 % na 200 g biljne mase poluprirodnog travnjaka za tretmane TR0, TR3, TR6, TR12 i TR24, tim redom. Formirano je po 5 laboratorijskih silosa (5 ponavljanja) po tretmanu. Laboratorijski silosi ostavljeni su fermentirati 47 dana nakon čega je klasičnim metodama utvrđen sadržaj suhe tvari (ST) i pH vrijednost, a NIR spektroskopijom kemijski parametri fermentirane krme: sirovi proteini (SP), sirova vlakna (SV), pepeo, nedušićne ekstraktivne tvari (NET) i sirove masti (SM). Utvrđeno je da dodatak 3 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja ne utječe na sadržaj ST, SP i SV, dok dodatak 3 i 6 % ne utječu na sadržaj pepela, NET i pH vrijednost fermentirane krme (P>0,05). Dodatak 3-24 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja linearno povećava sadržaj ST (P<0,001), SV (P<0,001), NET (P<0,001), a smanjuje sadržaj SP (P<0,05) i pepela (P<0,001) u fermentiranoj krmi. Zaključeno je da, od istraživanih tretmana, najveći učinak na snižavanje pH vrijednosti ima dodatak 12% mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka. Osim toga, dodatak mljevenog zrna kukuruza utječe na kemijski sastav, kao preduvjet hranidbene vrijednosti fermentirane krme, na način da smanjuje sadržaj SP i pepela, a povećava sadržaj ST, SV i NET-a u fermentiranoj krmi.
Keywords
kukuruz; poluprirodni travnjak; fermentirana krma; kemijski sastav
Hrčak ID:
265863
URI
Publication date:
9.7.2021.
Visits: 1.153 *