Skip to the main content

Review article

Izazovi u gnojidbi trešnje (Prunus avium L.)

Marko Zorica orcid id orcid.org/0000-0001-8058-7646 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Gabriella Kanižai Šarić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Zdenko Lončarić ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Vladimir Zebec ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Tomislav Kos ; Sveučilišta u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Šimun Kolega ; Sveučilišta u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu


Full text: croatian pdf 495 Kb

page 604-622

downloads: 1.388

cite


Abstract

Trešnja je visokoprofitabilna voćna kultura zbog vrijednosti ploda. Uz ostale agrotehničke mjere, pravilna gnojidba osigurava bolji i kvalitetniji prinos. Značajnu ulogu u postizanju ciljeva prilikom proizvodnje trešnje imaju makrohranjiva (N, P, K, Ca, Mg). U pojedinim fenofazama također se ističu uloge mikrohranjiva, poglavito bora (B). Velik doprinos rastu i razvoju voćke, kao i poboljšanju dostupnosti hraniva, imaju gnojiva na mikrobiološkoj osnovi. Mikorizne gljive, kao i ostale korisne gljive i bakterije, imaju značajnu ulogu u postizanju uspjeha prilikom gnojidbe. Pojedini problemi u procesu proizvodnje, kao što je pucanje plodova te neki nametnici, također se mogu smanjiti aplikacijom određenih sredstava za ishranu. Hranjive tvari potrebne voćki mogu se dodati preko površine tla, fertirigacijom ili folijarno. Kao što nedostatak nekog elementa ima štetne posljedice na biljku, tako i suvišak može štetno djelovati. Uz pravilno provedenu analizu tla ili biljnog materijala utvrđujemo preciznu potrebu za hranivima kako bismo održali ekološki prihvatljivu proizvodnju. Također, važna zadaća prilikom upravljanja gnojidbom svakako je očuvanje tla i okoliša u kojemu se biljka uzgaja.

Keywords

trešnja; gnojidba; makrohranjiva; mikrohranjiva; biognojiva; mikorize

Hrčak ID:

267594

URI

https://hrcak.srce.hr/267594

Publication date:

15.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 2.510 *