Croatian Nursing Journal, Vol. 5 No. 2, 2021.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24141/2/5/2/4
Prehrambene navike predškolske djece
Petra Gazec
; Department of Anesthesiology and Intensive Medicine, University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia
Kristian Civka
; Department of Anesthesiology and Intensive Medicine, University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia
Adriano Friganović
orcid.org/0000-0002-9528-6464
; Department of Anesthesiology and Intensive Medicine, University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Abstract
Uvod. Pravilna prehrana ključna je za održavanje dobrog zdravlja i predstavlja temelj za pravilan rast i razvoj djece i adolescenata. Nedovoljna tjelesna aktivnost i neadekvatna prehrana među vodećim su uzrocima smrtnosti i morbiditeta.
Cilj. Cilj ovog istraživačkog rada bio je ispitati prehrambene navike djece predškolske dobi.
Metode. Istraživanje je provedeno u travnju 2018. i temelji se na anketi djece vrtićke dobi i njihovih roditelja. Za potrebe istraživanja izrađen je upitnik koji se sastoji od 24 pitanja. Anketa je provedena potpuno anonimno i dobrovoljno. Od 100 ispitanika uključenih u studiju, 52 % (52) bili su dječaci, a 48 % (48) djevojčice. Prosječna dob ispitanika bila je 5,12 godina
Rezultati. Od ukupno 100 djece, 98 % (98) ima topli obrok svaki dan, dok 2 % (2) nema. Žitarice i proizvode od žitarica konzumira 97 % djece, dok je 3 % izjavilo da ne konzumiraju žitarice. Kao i kod žitarica, 97 % djece konzumira mlijeko i mliječne proizvode, dok ih samo 3 % ne konzumira. Normalnu tjelesnu težinu ima 29 (76 %) dječaka. Četiri (5 %) su bila pothranjena, a tri (8 %) dječaka imala su prekomjernu tjelesnu težinu. Normalnu tjelesnu težinu ima 30 (70 %) djevojčica, tri (7 %) su pothranjene, a jedna (2 %) djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu. Pretilo je bilo osam (21 %) djevojčica.
Zaključak. Prema dobivenim rezultatima istraživanja može se zaključiti da se većina ispitane djece pravilno hrani i ima normalnu tjelesnu težinu. Zabrinjava činjenica da većina djece svakodnevno konzumira slatkiše/grickalice, dok s druge strane veliki broj ispitane djece ne konzumira povrće i voće na dnevnoj bazi. Medicinske sestre u predškolskim ustanovama suočene su s izazovnim zadatkom integriranja svojeg stručnog znanja u obrazovni proces.
Keywords
medicinska sestra; prehrana; predškolski odgoj
Hrčak ID:
271318
URI
Publication date:
24.1.2022.
Visits: 2.351 *