Review article
Lakša strana kalcija: utjecaj kalcija i mliječnih proizvoda na tjelesnu težinu
Jasminka Z. Ilich
Abstract
U preglednom radu prikazane su dosadašnje spoznaje o ulozi kalcija u nastanku prekomjerne tjelesne težine te navedeni rezultati istraživanja gdje je taj utjecaj dokazan, kao i nalazi gdje ta uloga kalcija nije potvrđena. Na temelju većine dosad objavljenih radova može se zaključiti da kalcij, a pogotovo mliječni proizvodi, zajedno sa smanjenim energetskim unosom, mogu pridonijeti smanjenju tjelesne težine i/ili održavanju niže tjelesne težine. Međutim treba istaknuti da su postojeći podaci u literaturi nedostatni za konačnu prosudbu utjecaja kalcija na smanjenje tjelesne težine. Nužna su velika klinička istraživanja kojima bi se utvrdilo da li se smanjenje tjelesne težine može lakše i učinkovitije postići suplementiranjem preparatima kalcija ili mliječnim prerađevinama. Nije poznato ni kolika bi količina kalcija bila optimalna u tu svrhu, ni kakav utjecaj može imati uobičajeni unos kalcija i postojeća težina osobe. Također se još ne zna koji bi sastojak ili sastojci u mliječnim prerađevinama mogli imati aktivnu ulogu u smanjenju težine te je li ta uloga izolirana ili je u kombinaciji s kalcijem. S obzirom na golem porast pojave prekomjerne tjelesne težine u ljudi, što ima štetne i zdravstvene i ekonomske posljedice, nužno je razviti mjere za suzbijanje pretilosti i debljine na svim razinama. Strategija koja bi uključivala unos kalcija u hrani čini se razumnim i realnim rješenjem, ali su potrebna daljnja istraživanja kojima bi se konačno potvrdila ta pretpostavka.
Keywords
kalcij; masne stanice; mršavljenje; paratiroidni hormon; pretilost
Hrčak ID:
188
URI
Publication date:
17.3.2005.
Visits: 2.501 *