Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15291/libellarium.3449

Hrvatska čitateljska društva središnje Istre na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće: Hrvatska čitaonica u Sv. Petru u Šumi

Tina Horvat orcid id orcid.org/0000-0002-6782-2223 ; High school Mate Balota Poreč
Ivana Hebrang Grgić orcid id orcid.org/0000-0001-6709-9939 ; University of Zagreb, Faculty of Humanities and Social Sciences


Full text: croatian pdf 730 Kb

page 81-104

downloads: 110

cite


Abstract

Cilj. Cilj je rada prikazati povijesni razvoj čitaoničkog pokreta u Istri na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće s naglaskom na čitateljska društva središnje Istre na primjeru Hrvatske čitaonice u Sv. Petru u Šumi.

Pristup/metodologija. Istraživanje čitaoničkog pokreta provedeno je na temelju analize sadržaja arhivskog gradiva i publikacija. Korišteni su izvorni zapisnici i drugi dokumenti Hrvatske čitaonice u Sv. Petru u Šumi, koji se nalaze u Župnome uredu, gradivo Državnog arhiva u Pazinu i tekstovi objavljeni u novinama Naša sloga i Pučki prijatelj.

Rezultati. Prvi dio rada daje pregled povijesti čitaoničkog pokreta u Istri u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Drugi se dio rada odnosi na osnivanje čitateljskih društava središnje Istre, s posebnim osvrtom na Hrvatsku čitaonicu u Sv. Petru u Šumi. Iako za većinu čitaonica preporodnoga razdoblja ne postoji sačuvana izvorna primarna građa, djelovanje Hrvatske čitaonice u Sv. Petru u Šumi moguće je rekonstruirati na temelju sačuvanih izvora. Ovaj rad donosi prikaz osnivanja Čitaonice, opisuje uvjete i vrste članstva te donosi popise nabavljenih publikacija. Daje se povijesni i politički kontekst djelovanja Čitaonice.

Originalnost/vrijednost. Radom se doprinosi utvrđivanju temeljnih obilježja razvoja čitaoničkog pokreta središnje Istre u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Donose se nove spoznaje o radu Hrvatske čitaonice u Sv. Petru u Šumi te ispravljaju neke činjenične pogreške koje su se ponavljale u sekundarnim izvorima.

Keywords

čitaonica, čitaonički pokret, Sv. Petar u Šumi, čitateljska društva, središnja Istra

Hrčak ID:

274766

URI

https://hrcak.srce.hr/274766

Visits: 264 *